En nationell filmvecka för barn och unga

Detta var 2022 – läs om Nationell Filmvecka 2023 här

För att stärka och belysa filmkonstens betydelse utlyser vi en nationell filmvecka för barn och unga 19-25 mars. Under denna vecka äger årets upplaga av BUFF rum och i år låter vi ett antal titlar från vår distribution vara tillgängliga gratis på vår plattform BUFFplay.se. Vi öppnar även upp för skolvisningar av vårt festivalprogram i hela Sverige.  

Genom att utlysa en nationell filmvecka vill vi tillsammans med er ge en samlad push för barn- och ungdomsfilmen – politiskt, konstnärligt och pedagogiskt. Vår målsättning är att fler aktörer, biografer, distributörer, streamingtjänster, ska haka på satsningen och hjälpa till att göra BUFF-veckan till en, årligt återkommande, nationell filmvecka för alla barn och ungdomar i hela landet.

Vill du vara med och bidra till den nationella filmveckan?

Fler samarbeten och mer film är det bästa vi vet. Om du eller ni vill vara med och sprida ordet, delta, visa upp initiativ, eller bara vill veta mer så tveka inte att höra av er till oss.

Grafiskt material hittar ni här.

Kontakt:

Julia Jarl, festivalchef: julia@buff.se

Daniel Lundquist, programchef: daniel@buff.se

Måns Leonartsson, kommunikation: mans@buff.se

Varför utlyser vi en nationell filmvecka? 

//…Men samtidigt som filmen är överallt ser vi att filmen har en tämligen undanskymd roll i skolans undervisning…//

Film är en otrolig konstform. Den är tillgänglig, tilltalande för en bred publik, så direkt i sitt tilltal och sin förmåga att skapa starka känslor. Genom filmen reser vi till andra världar, men upplever också saker som är väldigt nära oss själva. Vi blir underhållna. Vi skrattar och gråter. Vi blir berörda. 

Filmens unika förmåga att beröra är en förklaring till att den rörliga bilden idag är överallt. På våra skärmar möts vi dagligen av ett ständigt flöde av videoklipp, serier och filmer av olika slag. 

Men samtidigt som filmen är överallt ser vi att filmen har en tämligen undanskymd roll i skolans undervisning. Den rörliga bilden har ingen framträdande plats i skolans läroplaner och kursplaner. Det arbete som görs är ofta beroende av enskilda filmintresserade lärare eller bedrivs i projektform under en kort period, ofta med en utomstående filmpedagog som tillfälligt gästar skolan. Den så viktiga skolbion, som ger barn och unga en unik möjlighet att ta del av kvalitativa filmupplevelser på biograf, är på nedgång, och under Coronaviruspandemin har skolbioverksamheten runt om i landet varit i princip obefintlig. 

Nu är det dags att ändra på detta. Genom att utlysa en nationell filmvecka för barn och unga vill vi sätta ljuset på filmkonsten och den rörliga bildens unika förmåga att engagera, underhålla och framkalla känslor. Vi vill slå ett slag för alla de fantastiska filmer som tar sin unga målgrupp på allvar och som berättar med ett ungt perspektiv på livet och världen. Filmer som tar med oss till olika kulturer, som låter oss möta olika livsvillkor och får oss att förstå oss själva lite bättre. Filmer som gör att barn och unga känner sig sedda, representerade, och som gör att deras värld känns rikare och mer begriplig. 

BUFF Malmö Filmfestival 2022 äger rum 19-25 mars. Under denna vecka kommer vi att visa några av det senaste årets bästa barn- och ungdomsfilmer på Malmös biografer. Via vår digitala plattform BUFF Play kommer vi att tillgängliggöra ett unikt filmutbud för skolor över hela landet. Målsättningen är att fler aktörer, biografer, distributörer, streamingtjänster, ska haka på satsningen och hjälpa till att göra BUFF-veckan till en nationell filmvecka för alla barn och ungdomar i hela landet.