Nationell Filmvecka kommer att äga rum vecka 12, 20-26 mars 2023 – i hela Sverige. Boka in veckan redan nu.

Var med att:

  • Stärka och belysa filmkonstens betydelse.
  • Tillsammans ge en samlad push för barn- och ungdomsfilmen – politiskt, konstnärligt och pedagogiskt.
  • Medverka till att alla i hela Sverige ser film för en ung publik under samma vecka.

Varför BUFF vill utlysa Nationell Filmvecka?

Genom att utlysa Nationell Filmvecka för barn och unga vill BUFF belysa filmkonsten och den rörliga bildens unika förmåga att engagera, underhålla och framkalla känslor. Vi vill slå ett slag för alla de fantastiska filmer som tar sin unga målgrupp på allvar och som berättar med ett ungt perspektiv på livet och världen. Filmer som tar med oss till olika kulturer, som låter oss möta olika livsvillkor och får oss att förstå oss själva lite bättre. Filmer som gör att barn och unga känner sig sedda, representerade, och som gör att deras värld känns rikare och mer begriplig.

JA! Jag vill vara med. Hur gör jag?

Arrangera skolbio eller offentliga visningar under Nationell Filmvecka. Visa film i klassrummet. Sprid tips på filmer för en ung publik, uppmana folk att se film för en ung publik tillsammans hemma, anordna en liten festival, arrangera filmvisningar på nya ställen, var med litet, var med stort – det är endast fantasin som sätter gränserna.

Vårt mål är att alla i hela Sverige ser film för en ung publik denna veckan.

Börja med att intresseanmäla dig via detta formulär, så kommer du finnas med på vår utskickslista och missar inte någon information kring den nationella filmveckan.

Vi vill gärna höra från dig innan 1:e december 2022.

BUFF:s filmpaket – grisen i säcken, men 100% BUFF

Som en del av Nationell Filmvecka erbjuder BUFF ett paket där det ingår rättigheter att visa fyra långfilmer och ett kortfilmspaket på biograf eller annan lämplig lokal för filmvisning. I paketet ingår även tillgång till dessa filmer digitalt på BUFFs playtjänst under hela den nationella filmveckan samt veckan efter för alla kommunens skolor. Detta så de barn och ungdomar som inte har möjlighet att se filmen på biograf kan se den i skolan och så att lärare och pedagoger som sett film med sin skolklass i biografen kan arbeta vidare med filmen i klassrummet. Detta betyder även att alla elever i en kommun har möjligheten att se samma film, på biograf och/eller i klassrummet.

 

Vilka filmer som ingår i paketet bestäms i januari 2023. Det kommer att vara helt nya internationella filmer. Filmerna kommer att ha svensk versionering, det vill säga att dom kommer antingen textas på svenska eller ha svensk dubbning. Filmerna kommer att rikta sig till olika målgrupper inom åldrarna 3-18 år.

 

  • Kortfilmspaket: förskolan (3-5 år)
  • Långfilm 1: förskoleklass-åk 2 (6-9 år)
  • Långfilm 2: åk 3-5 (9-12 år)
  • Långfilm 3: åk 6-8 (12-15 år)
  • Långfilm 4: åk 9-gymnasiet (15-19 år)

 

BUFF gör filmhandledningar till samtliga filmer i paketet.

 

Priser och bokning

BUFF:s filmpaketet under Nationell Filmvecka kostar 10.000 sek. Du kan också välja att visa någon av filmerna flera gånger till en kostnad av 1.000 sek extra per visning. Tillgång till filmerna på BUFF:s digitala plattform ingår i paketpriset och erbjuds per kommun.

Om du väljer att boka paketet så ingår även att visa filmer från BUFF:s distribution för endast en hanteringsavgift sek per filmvisning. Läs mer om filmerna i BUFF:s distribution här. Alla priser är exklusive moms.

Du kan redan nu boka in filmpaketet. Deadline för bokningen ligger efter vi presenterat vilka filmer som ingår – så att du kan kan komplementera med flera visningar av samma film eller lägga till filmer som BUFF:s distribuerar.

Andra filmdistributörer

Vi uppmanar dig även att ha koll på utbudet hos andra distributörer. På Barnbiografernas hemsida finns lista på andra distributörer och goda tips för skolbio och bio för den unga publiken.

Vi kommer att bjuda in andra aktörer och distributörer att samarbeta kring Nationell Filmvecka och vi hoppas många har möjlighet att komma med egna initiativ och erbjudanden.

Skolbio

Skolbio arrangeras lokalt av varje enskild skola, biograf eller kommun. Vem du ska kontakta för att arrangera skolbio eller anmäla din klass till en visning ser olika ut i olika delar av landet. Prata med den som är kultur- och/eller filmansvarig i din kommun eller kontakta din regionala filmverksamhet

Även Filminstitutet stöttar skolbio på olika sätt.

Kom till BUFF Malmö Filmfestival, 11-17 mars 2023!

Vi vill ju såklart gärna träffa dig. Vår förhoppning är att många har möjlighet att komma till festivalen i Malmö, 11-17 mars 2023. – För att träffa kollegor, se massor av bra film, bli inspirerad, och sen åka hem för att genomföra egna filmvisningar för en ung publik veckan efter.

Nationell Filmvecka 2023 – nu kör vi!

Kontakt

Har du idéer eller funderingar vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på karolina@buff.se.