På torsdag är det filmfest i Malmö. Nordisk Panorama firar sin 30:e upplaga av festivalen och vi har valt ut några höjdpunkter som vi vill tipsa om!

Mellan den 19 och 24 september visas 80 dokumentärer och kortfilmer under festivalen Nordisk Panorama. Vi har valt ut några programpunkter med ett ungt perspektiv.

Scheme Birds

Regisserad av Ellen Fiske och Ellinor Hallin. Visas söndag den 22/9 kl 13.00 på Biograf Spegeln.

Bild Nordisk Panorama

En ny generation i en bortglömd del av Skottland har två val: att få stryk eller bli inlåst. Gemma är en ung och självständig själ som tror på en ljusare framtid. När hon står vid ett vägskäl minns hon de korta ögonblick av ömhet mitt bland våldet i den bleknande stålstaden som inte kan släppa taget om henne.

She-Pack

Bild Nordisk Panorama

She-pack är en kortfilm som ingår i paketet New Nordic Voice Short Film 2 som visas på fredag den 20/9 kl 13.00 på Biograf Panora. Det är en galen film som inte liknar något vi tidigare sett, enbart på grund av att det är unga flickor som fysiskt utövar en maktkamp. Filmen är regisserad av Fanny Ovesen.

I ett badhus under ett kalas utmanas Ronja tjejen som har mest makt av dem alla. Allting eskalerar fort när maktbegäret växer och kontrollen är som bortblåst.

Kortfilmspaketet: Loss of Innocence

Fyra kortfilmer, Armor (regi: Marius Myrmel), Beast (regi: Aasne Vaa Greibrokk), Train Robbers (regi: Martin Walther) och Get Ready With Me (regi: Jonatan Etzler), visas på söndag den 22/9 kl 19.00 på Biograf Spegeln. Get Ready With Me visades på BUFF 2019.

Bilder Nordisk Panorama

Komplexiteten av ungdomsskildringar har länge varit en inspiration för filmskapare, och dessa fyra filmer illustrerar på ett utmärkt sätt varför. I Armor och Beast delar unga med sig av berättelser av deras sexuella utforskande med varandra, men frågor väcks om sanningshalten i de fantasifulla berättelserna. I coming-of-age filmen Train Robbers dokumenteras hur en grupp tonårspojkar lyckas byggda sig ett drägligt liv genom kriminalitet och filmen Get Ready With Me visar hur brutala elever kan vara mot sina lärare. 

Young Nordic

Sist men inte minst finns tre kortfilmspaket som har ett stort fokus på det unga perspektivet. Filmerna är valda av Nordisk Panorama, Skolbio Malmö och oss, BUFF Malmö Filmfestival. 

Balancing Fate

Tre kortfilmer, Cloud Tamer (regi: Andreas Krohn), Jamila (regi: Sophie Vuković) och Sapera (Regi: Gustav Olsson), visas på torsdag den 19/9 kl 12.15 på Biograf Panora. Jamila och Sapera visades på BUFF 2019.

 

Bilder Nordisk Panorama

Diagnostiserad med en allvarlig sjukdom sätter 16-åriga Eigil livet på spel för att förändra sin mammas syn på vaccinering. Jamila och hennes vänner övar inför en talangshow. Jamila vill vara fokuserad och låter ingenting störa hennes koncentration, inte ens hennes lillasyster som oroar sig för familjens asyl. I den heliga staden Varanasi följer vi den 16-åriga pojken Ali som har ett av de farligaste yrkena i världen – att fånga giftiga ormar. 

Stories From The Pinery

Tre kortfilmer, Raw (regi: Sophia Bösch), Traces (regi: Ingvild Søderlind) och Permission to Fall (Regi: Einar Paakkanen), visas på torsdag den 19/9 kl 10.00 på Biograf Panora. Raw och Traces visades på BUFF 2019.

Bilder Nordisk Panorama

Sextonåriga Linn ska äntligen få följa med de vuxna männen på älgjakt. Selma är avundsjuk på hennes lillebror som får mer uppmärksamhet av deras mamma. Flyktingarna i ett mottagningscenter i östra Finnland är överlyckliga!

With Imagination & Power

Tre kortfilmer, Dad (regi: Atle S. Blankseth & Einar Dunsæd), I Love You More than My Soul (regi: Anna-My Novotny) och The Evil Principal (Regi: Ida Hansen Eldøen), visas på måndag den 23/9 kl 10.00 på Biograf Panora. Dad och I Love You More than My Soul visades på BUFF 2019.

Bilder Nordisk Panorama

Pappa som är allt och lite till, klädd i kostym och slips, dyker en kväll upp i fönstret med en present till sin son. I ett transitboende i Stockholm får vi möta flyktingfamiljer med barn. Rektor Svint är en hämndlysten galning som rusar runt i grundskolor i Trøndelag i Norge.