Det nya projektet NoJSe är ett samarbete mellan de fyra ledande barn- och ungdomsfilmfestivalerna i Norden. I årets festival tar projektet form i kortfilmer och ett seminarium.

NoJSe – Nordic Junior Sessions, är ett samarbetsprojekt mellan BUFF Malmö Filmfestival, Buster/CPH PIX i Danmark, Oulu International Film Festival i Finland och Kristiansand International Children’s Film Festival i Norge. Projektet syftar att stärka den nordiska filmbranschen och öka spridningen av nordisk film för en ung publik.

Kortfilmspaket

Tillsammans har filmfestivalerna i år satt samman ett kortfilmspaket med filmer från de olika länderna, som kommer turnera mellan festivalerna. Det svenska bidraget är filmen ”Rå” regisserad av Sophia Bösch, som handlar om 16-åriga Linn som tampas med jaktlagets maskulina kultur. Kortfilmspaketet visas den 25/3 kl 12.30 på Panora.

Seminarie

Som en del av projektet arrangerar vi även seminariet Framtidens ungdomsfilm. Vilka utmaningar och möjligheter finns för att nå den unga publiken i Norden? När kommer nästa Fucking Åmål? När kommer en motsvarighet till Skam som lockar unga till biograferna? Vilka exempel finns i Norden på att det går att nå ungdomar med inhemska produktioner? Hur kan vi bli bättre på att konkurrera med den amerikanska filmindustrin för att nå ungdomspubliken?

Framtidens ungdomsfilm diskuteras av:

Jenny Gilbertsson, filmkonsulent på Svenska Filminstitutet
Lotte Svendsen, filmkonsulent på Danska Filminstitutet
Thea Hvistendahl, regissör till bland annat The Monky and the Mouth och BUFF-aktuella Virgins4Lyfe
Ivicia Zubak, regissör till Måste Gitt
Therese Högberg, producent BUFF-aktuella Till drömmarnas land
Kaspar Munk, regissör BUFF-aktuella Vildhäxa, You & Me Forever och Hold Me Tight

Moderator: Camilla Larsson, journalist och filmkritiker.

Seminariet äger rum den 28 mars kl 14.30 på Panora.