Under november åkte Buffilusk runt och delade ut tidiga julklappar. Skånska sjukhus fick ta emot animationslådor på lekterapin och lära sig hur man använder dem. De unga patienterna fick vid julklappsutdelningen även testa på att göra stop motion-film tillsammans med en proffsanimatör.

Flygplan flögs, höstlöv föll och ett får sprängdes till och med i bitar. Det var många historier av alla möjliga slag som fick chans att komma till liv när Buffilusk var på besök på de skånska sjukhusen. Buffilusken tog på sig tomteluvan och överlämnade animationslådorna i julklapp som ska finnas till för de barn som vill prova på att skapa film.

Till sin hjälp hade Buffilusk animatören Cecilia Actis från produktionsbolaget Dancing Animation. De barn som fanns på plats lät sina vildaste fantasier bli till i animationslådan och de fick lära sig hur man gör stop motion- animerade filmer. Personalen på sjukhusens avdelningar för lekterapi fick en snabbkurs och kommer vara de som animerar med de unga patienterna i fortsättningen.

Animationslådan är framtagen av Erling Ericsson som byggde den första lådan speciellt anpassad för barn. Nu finns lådan i en ny version som även är anpassad till dagens teknik – surfplattan. Det är i lådan berättelsen blir till med barnens egna karaktärer och scenografier för att sedan enkelt spelas in på plattan.

På foto: Cecilia Actis

Läs mer om Buffilusk!

Buffilusk Kristianstad
Niclas Johansson, sjukhusskolans lärare i Kristianstad