Inger Kanders arbetar på Gäddgårdsskolan i Arboga, ingår i skolans kulturgrupp och är skolbioansvarig i kommunen. Hon är också med i en grupp som fått beviljat pengar för att visa biofilm på Novemberlovet, ta in en filmpedagog och arrangera en studiedag för lärare som vill arbeta praktiskt med att göra film. Gäddgårdsskolan är en F-9 skola och Inger undervisar årskurs 1-4. Just nu arbetar hon i en fyra. 

Hej Inger! Vi brukar ju träffas på BUFF varje år. Har du koll på hur många gånger du besökt BUFF?

Första gången jag var på BUFF var 2001 och sedan dess har jag nog varit där varje år.

Vad är det med BUFF som gör att du återkommer år efter år?

Jag återkommer varje år eftersom det är ett fantastiskt tillfälle att få se mycket film och träffa olika människor, som är intresserade av samma sak som jag dvs att se på film, göra film med barn och att arbeta med film som det vidgade textbegreppet. Sen är det också väldigt trevligt att få tillfälle att komma till Malmö.

Vad var höjdpunkten under senaste festivalen för dig?

Höjdpunkten är alltid Skolbiodagen, där man får tillfälle att knyta nya kontakter, höra intressanta föredrag och en avslutande ”knorr ” på dagen.

Vad skulle du säga är BUFFs styrka?

Det är en härlig blandning av människor, som arbetar på olika sätt med film och sedan också alla skolklasser, som kommer och ser på bio. Det är spännande att höra deras reaktioner på de olika filmerna.

Finns det något du tycker BUFF kan bli bättre på?

Ja det är svårt att komma på. Det är väl i så fall ”utspisningen” på skolbiodagen, fast jag tyckte att det var bättre nu senast – inte så trångt och jäktigt. Ibland är det synd att filmerna som vänder sig till samma åldersgrupp går samtidigt. Då är det knepigt att välja.

Jag hörde att du arrangerat en ”mini-BUFF”. Berätta mer!

En av anledningarna till att jag fått åka på BUFF år efter år är jag jag tillsammans med två andra skolbioansvariga i kommunen arrangerar ett ”MiniBUFF” varje år tillsammans med Köpings Fritid. Filmerna visas på biografen i Köping. Den har tre salonger och filmerna för de olika åldrarna visas på rad. Både folk från Köping och Arboga deltar och även några andra inbjudna. I år hade vi även besök av en regissör, som berättade om sin film. Vi visar nio filmer i tre olika salonger för årskurs 1-2, 3-5 och 6-9. Filmerna har vi valt ut utifrån de filmer vi sett på BUFF. Film i Västmanland sponsrar filmvisningarna. All skolpersonal och våra elevkulturombud är välkomna att gratis se på filmerna (och få, frukt, korv och festis). Efter varje film fyller alla i en utvärdering. Sedan sammanställer vi alla utvärderingarna och från det bestämmer vi vilka filmer vi ska ha på vår skolbiovecka senare i höst. Jag samlar också min skolas elevkulturombud (från årskurs 3-9) både före och efter vår ”MiniBUFF” för att de dels ska veta vad som förväntas av dom och dels vad vi kan bli bättre på. Det är hur kul som helst!

Hoppas vi ses på BUFF 2014!?

Jag hoppas verkligen att jag kan komma på BUFF till våren igen. Det är en av höjdpunkterna på terminen att få frossa i film, men skolan har ont om pengar, så vi får se vad som händer. Men vår grundskolechef är väldigt engagerad och har hela tiden stöttat vårt arbete med film och media. Det är härligt.