Idag öppnar ansökan för det nya utvecklingsstödet för manus till publika ungdomsfilmer. Fokus på ett bra manus var något som diskuterades på BUFF 2019 under seminaret Framtidens ungdomsfilm när vi ställde frågan: När kommer nästa Fucking Åmål?

Att vi än idag pratar om Fucking Åmål som ett exempel på en svensk ungdomsfilm som lockat många ungdomar till biografer indikerar starkt på att det är dags för nya titlar. Under seminariet Framtidens ungdomsfilm under årets festival berättade Jenny Gilbertsson, filmkonsulent på Svenska Filminstitutet, att hon tyvärr får in allt för få ansökningar för just ungdomsfilmer. Hon menar att många är rädda att ge sig på dessa filmer då ungdomar har förlorat tron på svensk ungdomsfilm.

Manuset är fundamentalt

Det är viktigt att skapa förutsättningar för att det ska göras bra film som lockar unga till biograferna och att branschen banar väg för filmskapare som brinner för att berätta starka och intressanta historier med ett ungt perspektiv. Under seminariet påpekar Ivica Zubak, regissör till bland annat Måste Gitt, att manusförfattare behöver mer stöd för att kunna planera, skriva och utveckla historier.

Nytt stöd från Svenska Filminstitutet

Nu gör Svenska Filminstitutet en nysatsning på den svenska ungdomsfilmen just genom ett utvecklingsstöd till tre manusidéer på 300 000 kr. Stödet kan sökas av professionellt verksamma manusförfattare och har som syfte att utveckla idéer och berättelser som kan attrahera och vara relevanta för den svenska ungdomspubliken på bio.

– Vi vill helt enkelt stärka den svenska ungdomsfilmen, den saknas på repertoaren. Det finns ett stort värde i att hitta angelägna svenska filmberättelser för den här målgruppen, berättelser som både speglar och tar pulsen på den unga publikens relevanta frågor, säger Jenny Gilbertsson, filmkonsulent och initiativtagare.

Lär mer om ansökan här – Deadline 30 augusti

För att se hela seminariet, klicka här