Min lilla syster (SVT Play till 7 oktober)
Min lilla syster är en gripande skildring av vad som händer i en familj när ett barn drabbas av ätstörningar. Filmen berättas till stor del ur 12-åriga lillasystern Stellas perspektiv. Med känslosam precision fångar regissören Sanna Lenken hur det är att vara på väg in i tonåren och samtidigt upptäcka att ens perfekta storasyster har svåra problem. Vi tycker att Min lilla syster är en av de senaste årens bästa svenska filmer alla kategorier.

Silvana – väck mig när ni vaknat (bio)
Den fantastiska dokumentärfilmen om Silvana Imam är det bästa som visas på bio just nu.

Hunt for the Wilderpeople (tillgänglig via olika streamingtjänster)
Vinnaren av priset för bästa barnfilm på BUFF 2017 handlar om föräldralösa Ricky Baker som flyttat runt mellan olika fosterfamiljer. När han fejkar sin egen död och ger sig ut på rymmen får han både polisen och barnavårdsmyndigheten efter sig i en underhållande jakt som via medierna följs av hela Nya Zeelands befolkning.

Brev till en seriemördare (SVT Play)
På väg till fotbollsträningen blir 16-årige Kamal skjuten med fem skott. Flera år senare griper polisen Peter Mangs och Kamals syster bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände den där kvällen. Manal Masris starka dokumentär om mordförsöket på sin lillebror ger en inblick i medias rapportering om brott, brister inom rättsväsendet och samhällets bristande hjälp till anhöriga. Filmen visades på BUFF tidigare i år.

Skolstartssorg (visas på festivaler)
Nyss har festivalen Nordisk Panorama avslutats i Malmö och vi är väldigt glada att fina kortfilmen Skolstartssorg av Maria Eriksson vann barnens pris “Children’s Choice Award”. Filmen kan framöver bland annat ses på Uppsala kortfilmsfestival och Stockmotion.

Loving Lorna (SVT Play)
Dokumentärfilm om 17-åriga Lorna som bor i den slitna förorten Ballymun utanför Dublin. Hennes bästa vän är hästen Big Foot som hon fick av sin pappa när hon var ett år. Även denna film vann pris under Nordisk Panorama och finns tillgänglig på SVT Play.

Cloudboy (kommande på bio)
Niilas bor med sin pappa i Belgien och är inte överdrivet förtjust över att resa till sin mamma och hennes nya familj i Lappland. Niilas är blyg och säger inte mycket, men inom honom finns mycket känslor. Tillvaron i norra Sverige är väldigt annorlunda mot den han är van vid. Niilas börjar öppna upp sig alltmer för sin nya syster, Suna, och han får vara med om en resa han inte kunde drömma om. Filmen tävlade om priset för bästa barnfilm på BUFF 2017 och får nu biopremiär den 7 oktober.

Sing Street (tillgänglig via olika streamingtjänster)
Kärlek och musik i Dublin på åttiotalet i denna charmiga ungdomsfilm med mycket positiv energi.

Märta Proppmätt (bio)
För yngre barn vill vi tipsa om Märta Proppmätt om en guldfisk som ofta hamnar i en situation där hennes hunger försätter henne i ett dilemma…

Ballerinan och uppfinnaren (bio)
Veckans barnfilmspremiär Ballerinan och uppfinnaren är inte den mest originella historien, men innehåller upplyftande tro-på-dig-själv-pepp och vackert animerade Parismiljöer.