I slutet av augusti presenterade Svenska filminstitutet tillsammans med Film&TV-producenterna höstens filmpremiärer. Hösten ser ut att bjuda på en hel del spännande filmupplevelser och vi vill såklart tipsa om de barn- och ungdomsfilmer som dyker upp på bio.

Informationen är hämtad från Svenska filminstitutet och bilden är från Alone in Space. Ni kan även klicka er vidare för att se intervjuer med regissörer, skådespelare, producenter och manusförfattare till samtliga filmpremiärer i höst här.

☆BUFFs topp-tips:

Ungdomsfilm: Goliat

Barnfilm: Sagoland

Unga Astrid – På bio nu

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

Alone in Space –  Premiär 21 september

En ambitiös, äventyrlig, varm och rolig långfilm som inte duckar för de stora frågorna om liv och död. Filmen tar med publiken på ett rymdäventyr där två syskon utmanar sitt öde, tillsammans med en vänlig utomjording. Produktionsbolagets beskrivning.

Denna film var även med under work in progress på BUFF 2018.

☆ Goliat – Premiär 5 oktober

Goliat handlar om Kimmie som är bosatt i en liten bruksort någonstans i Sverige.  Han förväntas ta över försörjningsansvaret för familjen och även dess kriminella affärer när pappan hamnar i fängelse. En film om en pojkes inträde i vuxenlivet och hur det sociala arvet kan styra en människas liv. Produktionsbolagets synopsis.

☆ Sagoland – Premiär 13 oktober

Fantasifullt och filosofiskt för de minsta med de tre filmerna Månulvarna, Roboten och Valen och Sigrid och Natten. Filmerna avhandlar stora känslor och etiska dilemman – sorg och försoning, att osjälviskt rädda djur och natur, utsätta sig för vatten fast man är en robot och att längta bort och kanske hitta hem på kuppen. Information hämtad från Folkets bio.

Halvdan Viking – Premiär 26 oktober

En dag i skogen möter Halvdan plötsligt Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid.

Denna film var även med under work in progress på BUFF 2018.

Leslie brinner – Premiär 9 november

När Leslie var 14 drömde han om att bli en känd artist. Men uppväxten i Södra Sofielund i Malmö var tuff och trots sin talang hamnade han snett. 13 år senare har hans R’n’B på svenska tagit sig ända in i musikbranschens finrum i Stockholm. Men för att vinna folkets kärlek måste han utvecklas som person.

Sune vs. Sune- Premiär 30 november

När Sune ska börja fyran möts han av en överraskning. En ny kille sitter på hans plats – och heter till råga på allt också Sune. Vår Sune måste använda all sin list för att inte Sophie ska lämna honom för den nya Sune. Samtidigt fruktar Håkan att hans storebror ska bli stor och tråkig, pappa Rudolf får en ålderskris och mamma Karin blänger avundsjukt på nya Sunes perfekta mamma.

Bamse och dunderklockan – Premiär 21 december

I jakten på dunderklockorna, den ingrediens som gör Bamse stark, måste Bamse lära sig något viktigt; att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror. Något som även Reinard Räv och Krösus Sork skulle må bra av att förstå.