Cineasterna är en ny streamingtjänst kopplad till biblioteken, där den som har ett lånekort kan logga in och se film från hela världen.

Filmtjänsten som låter dig streama film har tagits fram av FörlagEtt, som är medialeverantör till biblioteken. Sedan lanseringen i april 2017 har allt fler bibliotek anslutit sig och i nuläget erbjuder runt 100 folkbibliotek tjänsten till sina låntagare. Cineasterna.com har cirka 1 000 filmer och om urvalet säger de så här:

Vi hämtar i första hand filmer från svenska leverantörer, filmer från Hollywood i all ära…. vårt fokus ligger mer på filmen, starka produktioner från udda filmländer, filmer som vågar, som spränger gränser. Och vårt sökområde är globalt, film från svenska licensgivare, samtidigt som vi ger oss långt utanför våra gränser i jakten på det okända. I stort välkomnar vi kvalitetsfilmen, festivalvinnarna. Vårt mål är att stegvis bygga ett starkt mångkulturellt strömmat filmutbud, sevärd film från hela världen.

För att se filmerna behöver du en webbläsare, ett lånekort och en internetuppkoppling. Titlarna du väljer har du sedan 48 timmar på dig att se på din dator, mobil eller surfplatta.

Vi ser fram emot att Cineasterna ska ge ännu fler tillgång till de filmer som visas på BUFF!