Årets pris under Novemberfestivalen tilldelades Skoldiscot, skapad av Christian Zetterberg. En film om att våga vara sig själv som ska visas upp för den viktiga och unga publiken under BUFF 2019. 

Skoldiscot skildrar de första och osäkra stegen mot den första kärleken och utforskandet om sin sexualitet. En kortfilm av Christian Zetterberg som komma visas under BUFF 2019. 

– För mig som regissör med unga i fokus så är BUFFs pris det mest ärofyllda, eftersom det ger oss chansen att fortsätta ge barn chansen att se skoldiscot och sprida budskapet: att våga vara sig själv i ung ålder. Barn är den viktigaste publiken då de har chansen att påverka framtiden!

På skoldiscot står kevin lutad mot väggen och blickar ut över dansgolvet. Rummet är fullt av glada och skrattande elever som dansar med varandra. Egentligen vill Kevin också ta del av dansen men tycker det är svårt att fråga personen som han så gärna vill dansa med om lov. Istället står han blygt och blickar mot personen och bara önskar att han vågade. Vad ska man säga och vem är det okej att gilla egentligen?

BUFFs motivering:

”En välgjord film på ett universellt tema som med stor igenkänning skildrar hur svårt det kan vara att våga visa vem en tycker om. En film om vänskap, kärlek och om att våga ta det viktiga steget. En film som alla borde få se och bli peppade av.”

Novemberfestivalen hålls i Trollhättan varje år och är en arena och mötesplats för unga filmare. Under festivalen visas runt 40 kortfilmer av unga filmskapare som finns på plats för att berätta om sina idéer och erfarenheter. Varje år delar BUFF ut pris för bästa film berättat ur ett ungt perspektiv. Vinnarfilmen visas under nästkommande festival och regissören bjuds även ner till Malmö. Förra årets vinnare var Julia Thelin med filmen Push it. Novemberfestivalen föregås av regionala uttagningar över hela landet; själva festivalen utgör en jurybedömd final. Läs mer om festivalen och årets alla vinnare här.

Foto av Rebecka Haak