Region Skånes kortfilmspris delas ut på BUFF varje år och premierar den filmskapare som gjort festivalens bästa kortfilm. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.

Priset instiftades av Region Skånes kulturnämnd år 2006 med syftet att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm.

– Kortfilm har som format mycket goda förutsättningar att med berättarperspektiv i ögonhöjd nå och engagera barn och unga. I mötet med kortfilm kan de barn och unga som deltar på festivalen möta ett större utbud av korta berättelser av hög kvalitet från olika länder i världen som passar målgruppen. Kulturnämnden höjer prissumman till 100 000 kronor för att stärka kortfilmen som eget format samt för att uppmuntra fler filmskapare att utveckla angelägna berättelser om, med eller för barn och unga, säger Maria Ward, kulturnämndens ordförande.

Priset delas ut på BUFF:s stora prisutdelningsgala som hålls under BUFF i Malmö rådhus fredag 23 mars. Totalt delas nio priser ut under kvällen, förutom Region Skånes kortfilmpris: Malmö stads barnfilmpris, Svenska kyrkans pris, Unga filmjuryns pris, ECFA-priset, Nordic Star, Sydsvenskans och BUFF:s pris, SF Bio barnfilmsstipendium och Årets barnbio.