Idag firas det i norska bunader med buller och bång i vårt grannland. Den 17 maj är en dag fylld av fest och glädje, men här i Sverige kan vi istället fira med film och glädje. Vi bjussar på lite norska filmtips!

Många av oss har nog sett de norska serierna Skam samt Ung och lovande som satte många bänkade framför tv:n. Mindre vanligt är det att vi i Sverige sitter lika ivrigt framför norska filmer, trots att de finns så många underbara berättelser att se. Därför vill vi dagen till ära ägna oss åt lite norska filmtips!

Ligg med mig

Alma är 15 år och bor i en sömnig håla i Norge, hon ägnar timmar åt att ringa dyra telefonsexsamtal i hopp om att finna någon att älska. Målsättningen är också att bli av med oskulden, på en skolfest hamnar Alma i en intim och pinsam situation med Artur. Han råkar också vara hennes tjejkompisars favoritkille vilket leder till att hon blir hånad och utfryst. Alma tar tag i situationen på ett drastiskt sätt.

Streama filmen här

Rafiki

Julie, Mette och Naisha är tre vänner som leker i årets första snö i byn. De har snöbollskrig med de andra barnen och de alla längtar till julafton. En dag försvinner plötsligt Naisha. Med deras enda ledtråd, en hemlig adress skriven med osynligt bläck, smyger de sig på nattåget in till stan för att hitta sin vän. De har bråttom, för de måste hitta henne innan polisen gör det.

Streama filmen här

One Night in Olso

15-åringarna Sam och Amir har bestämt att den här kvällen kommer att bli legendarisk. Killarna har känt varandra hela livet och ser på varandra som bröder, men under närmaste dygnet så förändras allt. Amir vill få tillbaka sin ex-flickvän Thea, men vad han inte vet är att Sam är på väg att bli tillsammans med henne.

Streama filmen här

Till ungdomen

Sana, Henrik, Haakon och Johanne är med i var sitt politiskt parti. De befinner sig alla i en intensiv period där de övar på att bli slipade debattörer inför skolvalet. Sana längtar efter att bli av med tandställningen innan skolan börjar. Henrik börjar tröttna på att försvara sig mot dem som tycker att hans parti är rasistiskt, Haakon ser fram emot en egen lägenhet och Johanne funderar över om hon egentligen passar som hårdför debattör. Den 21 juli tar Johanne färjan till det socialdemokratiska ungdomslägret på Utøya. Det som sedan händer kommer att förändra livet för alltid.

Streama filmen här

Kick it

Trettonåriga fotbollstjejen Anja blir allvarligt sjuk och måste läggas in på sjukhus. I ett sånt läge måste allt skjutas upp, det spelar ingen roll att klassresan precis håller på att planeras, att det finns fotbollsmatcher att vinna och att det kanske är en förälskelse på gång. Men Anja är inte den som ger sig och det går att träna fotboll även på ett sjukhus.

Streama filmen här

Alla dessa filmer finns att streama just nu men det finns även ett par filmer som vi bara inte kan låta bli att tipsa om ändå.

Frida – Med hjärtat i handen

På sommarlovet upptäcker Frida, 13 år, Eric Fromms bok Kärlekens konst. Med den som handbok börjar hon blanda sig i familjens och vännernas ganska ordinära relationer och kärleksliv. Det bekymrar henne till exempel att hennes mamma inte har någon man. Därför sätter hon igång att hjälpa ödet på traven och hamnar i de mest oväntade och pinsamma situationer.

Skriv upp dig här så får du mejl när filmen finns tillgänglig

Mannen som älskade Yngve

Det är november 1989, Berlinmuren har precis fallit och Jarle som går på gymnasiet i Stavanger är lyckligt ovetande om att världen står i förändring. Än så länge har han allt en 18-åring kan tänka sig att ha, en söt flickvän och en cool bästa kompis. Tillsammans ska de snart debutera med Stavangers tuffaste punkband, ”Mathias Rust Band”. Men så dyker plötsligt Yngve upp, den nya killen i klassen, och inget är längre som förr.

Skriv upp dig här så får du mejl när filmen finns tillgänglig

Sofies värld

Sofie är en ung tjej som bor i en norsk stad. En dag får hon ett brev med frågan ”Vem är du?”. Nästa dag får hon ytterligare ett kuvert innehållande frågan ”Var kommer världen ifrån?”. Det visar sig att brevens avsändare är Alberto Knox, som tar med Sofie på en filosofisk resa genom historien, genom epoker som antiken, medeltiden och renässansen, fram till modern tid

Skriv upp dig här så får du mejl när filmen finns tillgänglig.

P.S. Vår norska invigningsfilm Los Bando kommer att ha biopremiär den 15 juni!