BUFF I YSTAD

I Ystad väckte BUFF:s egendistribuerade filmer Ugglor & Möss och Fidan & Salih känslor. Ulla Winberg på biograf Scala berättar om hur tuffa niondeklassare tystnar och om hur en igelkott gjorde henne till idol.

– BUFF är det mest fantastiska jag är med om, säger Ulla. Det är faktiskt helt otroligt, jag får träffa allt från riktigt små barn till stora tuffa nior. När niorna kommer tänker jag – hur ska det här gå? De stormar in, de ser mig knappt, , sen börjar filmen och det blir alldeles tyst. När de går ut ser de mig – och kommer fram och säger tack så mycket. Jag älskar BUFF!

– Och de små barnen är så goa och lyckliga de skrattar och fnittrar. Jag har en ny granne som var här, han kom sen och sa att – det visste inte jag att du fanns där! Och att vi tyckte om igelkottar båda två! Nu är jag hans idol – över en så enkel sak som en igelkotte, skrattar Ulla som hoppas att BUFF återkommer även nästa år.

– Det här är så viktigt, de här filmerna visar att man kan vara annorlunda och man duger i alla fall, det är ”riktiga” filmer och de har gett mig och ungdomarna väldigt mycket.

Ulla Winberg arbetar på Scala, Sveriges äldsta biograf och plats för BUFF:s visningar i Ystad.

BUFF I DALARNA

BUFF i Sverige i Dalarna går under namnet Filmfestival för stora och små. Precis som överallt där BUFF i Sverige genomförs blir festivalen en viktig mötesplats och inspirationskälla för besökare och medverkande.

BUFF:s medarbetare Måns Leonardsson var på plats under invigningshelgen.

Efter tågförseningar kom jag till Mora på torsdagskvällen, precis lagom för att vara med på avrundningen av dagens filmworkshop på Kulturhuset Miranda. Filmpedagogen och filmaren Niklas Nieminen ledde ett glatt gäng ungdomar som på bara tre timmar snickrade ihop kortfilm från scratch. Stämningen var på topp över kvällens resultat. Flera av deltagarna har deltagit i filmkurser på kulturskolan förut och var ivriga att få klippa klart sina filmer senare i veckan.

Arrangör för Filmfestival för stora och små I Mora är Britt-Marie Jansson Meyer, en sann eldsjäl för kulturskolan Miranda. I två år har hon skapat en oerhört innehållsrik filmfestival i Mora. Och visst märker man att det är filmfestival i stan. Affischer och banderoller smyckar gatorna och filmer visas både på Sagabiografen och Moras gymnasieskola.

Jag hade turen att få vara med på festivalinvigning i både Älvdalen och Mora. Båda tillställningarna går i musikens tecken. Den otroligt vackra biografen Älvdalen, ryktet säger att den är Sveriges näst äldsta biograf med sina över 100 år, fylls av vacker violinmusik innan kvällens visning av Heartstrings. Heartstrings, som för övrigt fick omdömet ”den bästa film jag någonsin sett” av en elev i Mora. På invigningen i Mora uppträder kulturskolans samlade fiolelever i Sagabiografen till stående ovationer.

Arrangörerna i Dalarna: Britt-Marie Jansson Meyer, Kristina Klockar och Gun-Britt Hurtig berättar alla entusiastiskt om filmens möte med publiken. Om uppskattade visningar, diskussioner och samtal efter filmerna, och vikten av att visa något som annars inte letar sig till biograferna i Sverige.