Vinterviken (2021) – Netflix

I brist på ungdomsfilmer på bio får man söka sig till Netflix, som pumpar ut innehåll för en ung publik. Det mesta följer en internationell mall och är lite väl stöpt i samma form, men uppdateringen av Vinterviken känns modern och är ett lyft jämfört med originalfilmen från 1996. Mustapha Aarabs och Elsa Öhrn gör bra ifrån sig i huvudrollerna och det handlar om kärlek, klasskillnader och om att vara ung idag.

Uppdatering av Harald Hamrells film från 1996. Baserad på Mats Wahls ungdomsroman.

Tottori – Sommaren vi blev superhjältar – Nyhet på Cineasterna.com

Vega och hennes vilda lillasyster Billie är ute på campingtur med sin pappa i den norska vildmarken. Det som inte får hända sker: deras pappa faller ner i en bergsskreva och stukar foten. Nu är det upp till Vega och Billie att hämta hjälp. De måste vara modiga, djärva och upptäcka sina sanna superkrafter.

Fint barnperspektiv och spännande tema. När systrarnas pappa trillar ner i ett hål måste tjejerna ta fram sina superkrafter. Upplyftande och peppigt om att alla går igenom jobbiga saker ibland, att vi är starkare än vi tror och att vi aldrig är helt ensamma. 

Rum 213 – nyhet på svtplay

Riktigt lyckad skräckis för barn – en kollorysare från 11 år. 

Det är sommar och på kollot får Elvira dela rum med de jämnåriga tjejerna Meja och Bea, men på grund av en vattenskada tvingas de byta till rum 213, där ingen bott på sextio år. Wilma Ljunggren tilldelades BUFF Nordic Star på BUFF 2017 för sin skådespelarinsats.

Rum 213 är baserad på den prisbelönta boken med samma namn, skriven av Ingelin Angerborn.

Waves – nyhet på Viaplay

Troligtvis 2020-års bästa film och nu tillgänglig för streaming. Waves är en film uppdelad i två delar om Tyler (Kelvin Harrison Jr) och hans lillasyster Emily (Taylor Russell). Tyler går i high school och är en talangfull brottare, men en skada sätter stopp för hans idrottskarriär vilket blir början på en mörk tid – för honom och för hans familj. Fantastiskt skådespeleri, jättebra soundtrack (Frank Ocean, Kanye West, Tyler the Creator, Animal Collective m.fl). Filmen tar upp mental hälsa, missbruk och depression men också kärlek, vänskap och glädje. Livets vågor som böljar fram och tillbaka. 

Vår i Paris – biopremiär 17/9

Ett stjärna är född i form av Susanne Lindon som både har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i detta varma och drömska drama som blandar förhöjd verklighet med inslag från hennes eget liv.

16-åriga Suzanne känner sig alienerad och långt ifrån sina jämnåriga. En dag fastnar hennes blick på Raphael, en äldre skådespelare, och hon får svårt att tänka på något annat. Nyfikenhet blir långsamt till en första förälskelse på Montmartres solkyssta gator. Spring Blossom har både blivit en festival-snackis samt fört tankarna till en debuterande Xavier Dolan.