Vår julkalender tuffar vidare!

Lucka 11. Mästerskapet (2014)

Regi: Morgan Matthews. Storbritannien. 

Nathan har alltid haft problem att lära känna människor, till och med sin egen mor. Siffror däremot, är han desto bättre på. När hans lärare uppmärksammar detta får Nathan en plats i den brittiska truppen i den internationella matematik-olympiaden. Bland sina gelikar upptäcker han att han inte var så udda ändå – att det finns ett sammanhang för honom också.

Lucka 12. Upp i det blå (2016)

Regi: Petter Lennstrand. Sverige.

Filmen handlar om åttaåriga Pottan som ska på ponnyläger men som av misstag hamnar på en skrotgård, tillsammans med några riktigt konstiga typer. Pottan dras in i ett spännande äventyr där planen är att ta sig ända upp till rymden. Totalt jätteroligt för både vuxna och barn. 

Lucka 13. Mirai, min lillasyster (2018)

Regi: Mamoru Hosoda. Japan. 

Att få ett syskon kan vara en prövning. För fyraårige Kun ställs livet, så som han känner det, på ända när lillasyster Miraï anländer. Via en magisk trädgård reser han i tiden och träffar sin lillasyster från framtiden. Miraï, min lillasyster är en familjefilm när den är som bäst och ett måste för alla älskare av japansk animerad film. Oscar-nominerad för bästa animerade långfilm och invigningsfilm på BUFF 2019.

Lucka 14. Tomboy (2012)

Regi: Céline Sciamma. Frankrike.

Den 10-åriga pojkflickan Laure kan lätt tas för en pojke. Hon har kort hår, androgyna drag och rör sig som en grabb. När familjen flyttar till en ny förort presenterar sig Laure som Michael. Det går hem. Hon studerar hur pojkarna beter sig och imiterar dem. Först framför spegeln och sedan i kompisgänget. En kärleksfull skildring av en ung människas sökande efter vem han, hon eller hen är.

Lucka 15. Coco (2017)

Regi: Lee Unkrich. USA

I Miguels familj är all musik bannlyst sedan generationer tillbaka, då en musiker övergav sin familj och orsakade ett trauma som har fått långtgående konsekvenser. Men Miguel älskar att spela gitarr och tänker bli lika berömd som sin idol Ernesto de la Cruz, och under firandet av de dödas dag gör han något drastiskt för att uppfylla sina drömmar.

Lucka 16. Lady Bird (2017)

Regi: Greta Gerwig. USA.

Christine ”Lady Bird” McPherson kämpar mot, men är precis som hennes väldigt kärleksfulla och viljestarka mamma, en sjuksköterska som arbetar outtröttligt för att hålla familjen uppe efter att Lady Birds far förlorar sitt jobb. Lady Bird ger en rörande inblick i de relationer som formar oss, de värderingar som definierar oss och skönheten hos den plats vi kallar för hem.

Lucka 17. Min lilla syster (2015)

Regi: Sanna Lenken. Sverige.

Stella är precis på väg in i den spännande, men också så skrämmande, tonårstiden. Hennes storasyster Katja är en riktig talang inom konståkning. Stella gör allt för att försöka vara lik sin syster och på så sätt också försöka få lite mer uppmärksamhet av de ganska upptagna föräldrarna. Men Stella upptäcker att det är något som inte stämmer med Katja. När Stella konfronterar Katja tvingas hon in i en härva av utpressning, manipulation och lögner av sin syster.

Lucka 18. Heartstone (2016)

Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson

En lika vacker som brutal uppväxtskildring från en avlägsen isländsk fiskeby. Tonårspojkarna Thor och Christian har känt varandra hela livet. Under en omvälvande sommar försöker en av dem vinna en flickas hjärta, medan den andra upptäcker nya känslor för sin bästa vän. Ett innerligt och avväpnande drama om att växa upp, komma ut och bryta samman.

Lucka 19. Sameblod (2016)

Regi: Amanda Kernell. Sverige. 

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Lucka 20. Girlhood (2014)

Regi: Céline Sciamma. Frankrike

Marieme bor i en förort till Paris. Hemma har hon händerna fulla av ta hand om småsyskon, hjälpa mamman med jobbet och hantera sin kontrollerande storebror. I skolan ligger hon efter. Men så träffar hon Lady, Adiatou och Fily och ser chansen till en förändring. Hon byter stil, ändrar sitt namn och hoppar av skolan för att bli en i gänget.