Andra advent är avklarat och vi är snart halvvägs. Nedräkningen fortsätter varje dag fram till jul på vår instagram @BUFF_Malmo!

Här kommer en sammanställning av decenniets bästa barn- och ungdomsfilm lucka 1-10. Varsågoda! 

Lucka 1. The Breadwinner (2017)

Storslagen animerad film fylld av spänning och fantasi. The Breadwinner är berättelsen om en tolvårig flicka i Afghanistan vars pappa en dag tas tillfånga av talibanerna. För att rädda sin familj klipper hon av sig håret och utger sig för att vara en pojke, vilket innebär att hon kan röra sig mer fritt. Golden Globe- och Oscarsnominerad i kategorin bästa animerade film.

    

Lucka 2. Felix (2013)

Trettonårige Felix bor i en kåkstad utanför Kapstaden och vill bli saxofonist som sin döde far. Något hans mamma starkt ogillar eftersom jazzen — djävulens musik enligt henne — ledde maken i fördärvet. Konflikten mellan mor och son ställs på sin spets när Felix erbjuds ett stipendium på en fin privatskola och han själv börjar söka sina musikaliska rötter. Felix är en berättelse om att följa sina drömmar och växa med dem.

Lucka 3. Ligg med mig (2011)

Regi: Jannicke Systad Jacobsen. Norge. 

”Ligg med mig” berättar om Alma som lever i ett litet samhälle vid sidan av allfarvägarna med väldigt lite att erbjuda en nyfiken 15-åring annat än en korvkiosk, en studsmatta och lite moppekillar. Ett ungdomstumult om mobbning i skolan, gängbildning och längtan efter sammanhang och kärlek.

Lucka 4. Varje gång jag ser dig (2014)

Regi: Daniel Ribeiro. Brasilien.

Leo är en blind tonårig som drömmer om ett självständigt liv där hans synskada inte är ett hinder för att leva ett fullt liv. En dag börjar Gabriel i klassen och Leo börjar känna kärlekens första pirr. Varje gång jag ser dig bjuder på en taktil filmupplevelse där känslan av att vara ung och förväntansfull känns i hela kroppen när Leo och Gabriel försiktigt blir kära medan de dansar till Belle & Sebastian.

Lucka 5. Hunt for the wilderpeople (2016)

Regi: Taika Waititi. Nya Zeeland

Storstadspojken Ricky får en nystart hos en fosterfamilj på den nyzeeländska landsbygden. Men när en tragedi nästan tvingar Ricky att flytta till ett annat hem, ger han sig ut i vildmarken tillsammans med sin fosterfarbror. Hysteriskt roligt äventyr. 

Lucka 6. Spork (2011)

Regi: J.B. Ghuman Jr. USA.

14-åriga Spork försöker navigera genom livet och skolvardagen. Hon utmärker sig med en egen stil, och att hon är tvåkönad gör det inte enklare att smälta in. Namnet Spork är en sammansättning av Spoon (sked) och Fork (gaffel) och symboliserar just fenomenet ”två i ett”. De enda som släpper in henne i gemenskapen är de tuffa, svarta tjejerna som tar sig an ett till synes omöjligt uppdrag: att lära Spork att dansa.

Lucka 7. Mustang (2015)

Regi: Deniz Gamze Ergüven. Turkiet.

Ett drama på liv och död om tradition och renhet och att slå sig fri. Fem föräldralösa systrar i en turkisk småstad skojar med pojkarna på stranden en dag efter skolan. Sedan är lekens tid förbi, mormors hus blir bokstavligen ett fängelse.

Lucka 8. När Marnie var där (2014)

Regi: Hiromasa Yonebayashi. Japan.

Ett mästerverk från Studio Ghibli. Anna ska tillbringa sommaren på Hokkaido. Tanken är att den fuktiga luften ska lindra hennes astma. Hon fördriver tiden med att dagdrömma, övertygad om att hon står utanför den osynliga cirkeln som de flesta människor tillhör. Då träffar hon Marnie, en flicka som inte dömer utan låter henne vara precis som hon är. De två blir snabbt vänner, men det är något med Marnie som är annorlunda.

Lucka 9. Call me by your name (2017)

Regi: Luca Guadagnino. Italien, Frankrike. 

Norra Italien sommaren 1983. En ung amerikansk-italienare blir förälskad i en amerikansk student som kommer för att studera och bo hos hans familj. Tillsammans upplever de en oförglömlig sommar – full av musik, mat och kärlek – som för evigt kommer att förändra dem. 

Lucka 10. Winter’s bone (2010)

Regi: Debra Granik. USA.

17-åriga Ree Dolly bor med sin familj i ett risigt hus i bergstrakterna kring Ozark i södra USA. Det är fattiga, laglösa trakter, och de flesta lever på knarkhandel. Ree tar ensam hand om sin sinnessjuka mamma och sina två småbröder när hon måste ge sig ut på jakt efter sin försvunne far. Men hur finner man svar när alla vägrar att prata?