Vi på BUFF skulle vilja tipsa er om några filmpremiärer under det kommande året att se fram emot. Utöver de filmer som visas på vår filmfestival så finns det många bra filmer som vi tycker alla borde se. Filmer i sann BUFF-anda!

The Florida Project – 9/2

The Florida Project har redan haft premiär men rullar fortfarande på biograferna. BUFF hade förhandsvisning av filmen och vi råder er till att springa till närmsta biograf och se den.

På ett budjet-motell bor den sexåriga Moonee tillsammans med sin rebelliska men omtänksamma mamma. I de vuxnas värld pågår många intriger och kriser, men för Moonee är världen en underbar plats full av äventyr och glädje där bara fantasin sätter gränser för hennes bus.

Agatha – Granndetektiven – 16/2

I en källare skapar tioåriga Agatha-Christine en detektivbyrå – perfekt för en tjej som som älskar mysterier. Hennes första fall verkar till synes enkelt men visas sig vara svårare än hon först trott. Kan den skyldiga vara killen som hon stötte ihop med i hörnbutiken?

Jeannette – Jeanne D’arcs barndom – 16/2

Året är 1425 i Frankrike. Mitt under det hundraåriga kriget tar den åttaåriga Jeannette hand om sina får i den lilla byn Domremy. En dag får Jeanette nog med allt lidande engelsmännen bringar och är redo att kämpa för att rädda själar och fria det franska kungadömet. Hennes tro kommer att bära henne mot målet, att bli Jeanne D’arc.

La Familia – 16/2

Andres jobbar dagar och kvällar för att försörja sig själv och sonen Pedro, medan Pedro driver runt med sina vänner i våldsamma miljöer. Han fostras i en grym plats där pojkar tvingas bli män, i en machokultur de ännu inte fullt förstår. På sina egna sätt kämpar Andres och Pedro för överlevnad, men allt förändras när Pedro blir involverad i ett allvarligt våldsbrott som tvingar familjen samman.

Vad hände, Alfons Åberg? – Kompisfilmen – 17/2

Filmen är ett filmpaket som handlar om Alfons funderingar kring vänskap. Paketet innehåller Vem räddar Alfons Åberg, Där går Tjuv-Alfons och Alfons och odjuret.

I Am Not a Witch – 2/3

Nioåriga Shula bor i Zambia och har blivit anklagad för häxeri. Hon får välja mellan två straff – att bli förvandlad till en get eller att skickas till ett läger för häxor. Hon väljer lägret. Med hjälp av satir tar filmens regissör, Rungano Nyoni, sig an patriarkat, korruption, magi och västerländsk exotifiering.

Lady Bird – 9/3

I Greta Gerwings långfilmsdebut med än så länge 83 priser och 180 nomineringar i bagaget, får vi se ett dramatiskt och turbulent förhållande mellan en tonåring (Lady Bird) och hennes mamma. Trots att Lady Bird kämpar emot så är hon väldigt lik sin mor – en kärleksfull och viljestark sjuksköterska som outtröttligt arbetar för att hålla uppe familjen, efter att fadern i familjen förlorat sitt jobb. Filmen gestaltar en uppväxt med relationer som formar, övertygelser som definierar och en oöverträffad ljuvlighet av en plats som heter hemma i Kaliforniens mitt.

Vad ska folk säga – 9/3

Hemma i Oslo följer den sextonåriga Nisha strikt familjens pakistanska traditioner, men är en helt vanlig, morden tonårstjej tillsammans med sina vänner. Nishas far får en dag reda på att hon har en pojkvän och skickar henne till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare satt sin fot.

Amatörer – 16/3

En film av Gabriela Pichler som utsågs till bästa nordisk film på Göteborgs filmfestival och kammade hem en miljon kronor! Filmen kommer dessutom visas på BUFF filmfestival ons 21/3 och tors 22/3. Köp biljetter här: http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/buff-amatorer 

I det lilla västgötska samhället Lafors händer inte mycket men när en tysk lågpriskedja har planer på att etablera sig ser kommunledningen stora möjligheter. Idén om att låta ungdomar göra film i marknadsföringssyfte leder till att två tjejer får blodad tand att skildra sitt Lafors. En rolig film med stort hjärta som ställer sig på de ungas sida i frågor om yttrandefrihet och delaktighet.

Gruppen – 13/4

En annan film som kommer visas på BUFF är Laurent Cantets film Gruppen, ons 21/3 och tors 22/3. Köp biljetter här: http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/buff-gruppen

En grupp unga människor befinner sig i södra Frankrike en sommar för att delta i en skrivarkurs ledd av en känd författare. En av deltagarna, Antoine, håller sig lite för sig själv, men i takt med att innehållet i en kriminalroman växer fram avslöjas allt mer om vad han varit med om. Spännande drama av Laurent Cantet som bland annat regisserade Guldpalmsvinnaren Mellan väggarna.

Jimmie – 13/4

Fyraårig Jimmy och hans far ger sig iväg på en resa och lämnar Jimmys mor hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta var de ska. Förutom att de är på väg bort från något.

Isle of Dogs – 4/5

Tolvåriga Atari Kobayashi arbetar för stadens korrupte borgmästare. En dag ska alla hundar skickas iväg till en stor soptipp och Atari måste ta saken i egna händer. Han beger sig till Trash Island i sitt miniatyrflygplan i hopp om att hitta sin vakthund Sports. Med hjälp av sina nyvunna byrackor till vänner, påbörjas ett episkt äventyr som kommer att avgöra framtiden för hela prefekturen.