[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”3/4″ el_position=”first last”]

BUFF Malmö Filmfestival har gjort sitt 38:e år och innehöll 122 filmer från hela världen. Förutom juryvisningar på biograf Panora i Malmö utspelades årets festival på BUFFplay.se – vår nya plattform som under festivalen är tillgänglig i hela Sverige. Årets prisceremoni sändes live från Rådhuset i Malmö. 

Mexiko igen – Mezquite’s Heart – För andra året i rad vinner en mexikansk film Malmö stads barnfilmspris. 

Två vinnare med svensk distribution hos Folkets Bio – Gagarine och Tottori! – sommaren vi blev superhjältar.

Se vinnarfilmer efter prisutdelningen – BUFFplay.se visar ett par vinnarfilmer under kvällen och sista festivaldagen. 


Malmö stads barnfilmspris – 100 000 kr

Malmö stads barnfilmspris delades ut första gången under BUFF 2000. Priset går till den filmskapare som enligt juryns bedömning bidragit till den bästa barnfilmen. Den vinnande filmen ska vara nyskapande och hålla hög kvalitet.

Motivering: En varm och vacker barnfilm som berättar om en flickas kamp för att bryta normer och traditioner. Filmen står stark i en plats som vi inte fått besöka innan.  En autentisk historia om familjerelationer, drömmar och jämställdhet som berör och är lätt att identifiera sig med.

Vinnare: Mezquites Hjärta, Regi: Ana Laura Calderón
 


Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm – 100 000 kr

Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.

Motivering: En finstämd och vacker berättelse om känslan av att vara övergiven, om förlust och social utsatthet. Med sin själsliga ton balanserar filmen mellan fantasi och social realism. Det metaforiska bildberättandet lämnar utrymme till de existentiella frågorna, men också för drömmar och längtan att kämpa för det man tror på.
 

Vinnare: Gagarine, regi: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

 


Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm –  25 000 kr

Jury: Unga filmjuryn 2021 åk. 8 på Backaskolan i Kirseberg

Lolla Vidakovic, Mariam Eid, Lilia Noorazar, Oskar Wennberg, Didrik Kempe Storz, Sandor Forsare, Taha Houssari, Helin Hoshyar, Yrsa Stenvall, Alfred Fagone, Hermann Mellqvist and Dani Kameet.

Motivering: Denna film lyckas hålla rastlösa tonåringar intresserade i dess hela 84 minuter. Med dess miljöbaserade ljudbilder så kan alla ungdomar relatera och leva sig in i karaktärernas problem. Scenografin gjorde så att man fick ett vardagligt perspektiv vilket gjorde filmen komplett. En väl strukturerad handling och ett bra tempo gjorde filmen till ett praktfullt exempel av en ungdomsfilm. 

Vinnare: All foreigners keep their curtains closed, Regi: Ingvild Søderlind


ECFA-priset

Sex europeiska barn- och ungdomsfilmer tävlar på BUFF om European Children’s Film Association Award (ECFA). Priset delas ut på flera internationella barn- och ungdomsfilmfestivaler. Vinnaren på BUFF går vidare för att tävla om priset för årets bästa barn- och ungdomsfilm som delas ut i samband med Berlin filmfestival.

Motivering: En ovanlig och egen film; ett äventyr, en saga under de vackraste skyar.  Det känns som att iaktta två barn som leker utan någon som stör. Filmens ej perfekta familj förmänskligar konceptet familjeliv. Skådespelet är autentiskt, karaktärerna starka och relaterbara, handlingen och cinematografin njutningsfull.  De vuxna är distraherade av minnen, att bemästra naturen, fördunklade av mörka tankar och oro. Men barnen är modiga, roliga, generösa, trofasta och starka. Kärleken mellan syskonen är stärkande. Filmen flyter på med lekfulla moment och skapar en organisk känsla.

Vinnare: Tottori! Sommaren vi blev superhjältar, regi: Silje Salomonsen och Arild Østin Ommundsen

 


Region Skånes kortfilmspris – 100 000 kr

Region Skånes kulturnämnd instiftade priset för bästa barn- eller ungdomskortfilm år 2006 med syftet att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm. Priset premierar den filmskapare som gjort festivalens bästa kortfilm. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.

Motivering: En film om livets existentiella frågor med avstamp i två systrars barndom på landsbygden. Deras pappas regler och synsätt är flickornas verklighet och språngbräda för lek, mod och uppror. Vackra scenerier ligger som fond till föräldrarnas världsbild – där allting föds och dör. Allt med ett berörande narrativ som med ordlöst språk och lekens logik visar livets allvar.

Vinnare: Goads, regi: Iris Baglanea


Barnfondens pris för bästa komedi

Barnfondens pris går till en barn- eller ungdomsfilm som ger oss det härligaste skrattet. En film som bidrar till mer barnskratt runt om i världen. En film som låter barn vara barn och som ger skrattet dess förtjänta plats. I vinnarens namn ger Smak Sak 10.000 kronor till Barnfondens insatts för barn och unga  i flyktinglägret Cox´s Bazar i Bangladesh – ett av världens största flyktingläger. 

Motivering: Ett originellt äventyr om två 12-åriga flickor som delar samma öde. Och som tack vare en magisk koffert och en resa i tid och rum får möjlighet att både hjälpa varandra, och på samma gång upptäcka sig själva. En fantasifull, rolig och tänkvärd film som visar att saker som mod, lojalitet, kärlek och humor är tidlösa, och att om vi hjälps åt, så kan vi åstadkomma fantastiska saker, oavsett var eller när vi befinner oss. Barnfondens pris för Bästa Komedi på BUFF 2021 går till ”The Fantastic Journey of Margot and Marguerite.

Vinnare: Margot och Marguerites fantastiska äventyr, Regi: Pierre Coré


FOMP-priset – 10 000kr

Delas ut av Föreningen Film- och Mediepedagogik och går till person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. En satsning med en vilja att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.

Motivering: Årets vinnare är övertygade om att när en person ges rätt verktyg och stöd för att berätta sin unika historia – växer de av sin kreativitet. 

Vinnare: Fanzingo

 


INTERFILM Diploma

Delas ut av Svenska Kyrkan. INTERFILM står för international interchurch film organization ett nätverk för kyrka och film som Svenska kyrkan är en del av.

Vinnare: Gagarine, regi: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

 


BUFF Nordic Star

År efter år imponeras vi av fantastiskt starka prestationer av unga skådespelare i filmerna som visas på BUFF. Vi önskar med denna utmärkelse uppmärksamma dessa grymma och inspirerande insatser genom att nominera tre unga skådespelare som har gjort en extra briljant insats och berört publiken

Karin Øye – All Foreigners Keep Their Curtains Closed
Elina Patrakka – Sihja, the Rebel Fairy
Lucas Andreasson – Shower boys
David Ramirez Knezevic – Shower boys


Kontakt

Daniel Lundquist, programchef, daniel@buff.se, 0733-828935                    

Julia Jarl, festivalchef, julia@buff.se 0734-343025                    

Måns Leonartsson, kommunikatör, mans@buff.se 0738-318209

[/spb_text_block]