Nu är det här – årets festivalprogram. Länk till digital bläddring.

Årets filmprogram – större, bättre och mer tillgängligt 

Årets program består av 125 filmer (57 långfilmer och 68 kortfilmer) från 43 olika länder. Därtill kommer Dövfilmfestivalens program, som genomförs i samarbete med BUFF och innehåller ytterligare nio filmer. 

BUFF strävar efter att ta filmer från hela världen till Malmö och vi är stolta över att alla världsdelar finns representerade med flera filmer i årets program. För sjätte i året i rad erbjuder BUFF ett helt jämställt filmprogram med lika många kvinnliga och manliga regissörer. Vi är glada över att se att fler festivaler nu börjar följa efter och att vi inte längre är ensamma om att vara en jämställd filmfestival. 

“Var är de nordiska barnfilmerna som vågar bryta ny mark och bjuda barnpubliken på det oväntade?”

Tyngdpunkten på BUFF har länge varit på den europeiska filmen och nordisk barn- och ungdomsfilm har haft en stark representation på festivalen. I år ser det lite annorlunda ut. Europeisk och nordisk barnfilm är inne i en tydlig svacka. När vi tittat igenom de cirka 350 långfilmer som funnits med i urvalet inför årets BUFF har vi slagits av att det saknas nytänkande, originalitet och en vilja att utmana den unga publiken. Mest besvikna är vi på den nordiska barnfilmen. I Norge och Danmark tycks branschen mest vara upptagen av att göra animerad film med jultema eller efterapa amerikanska succéer. I Sverige finns en viss bredd, men kvantiteten på produktionen är låg och hoppet ställs till några få filmer med ett tydligt publikt tilltal. Var är de nordiska barnfilmerna som vågar bryta ny mark och bjuda barnpubliken på det oväntade? 

I årets BUFF-program är det istället filmer från länder som Kina, Mexiko och Algeriet som sticker ut mest. Angelägna filmer som inte räds att berätta om svåra frågor och som konstnärligt och hantverksmässigt befinner sig på samma nivå som filmer som riktar sig till en vuxen publik. Det är så det ska vara. Vi är trötta på att se filmer för unga där allting är lite slarvigare och sämre genomfört än i filmer riktade till vuxna. Som tur är finns det undantag och de allra starkaste av dem visas på BUFF. 

Nytt för i år

Nytt för 2020 är att våra huvudtävlingar – bästa barnfilm och bästa ungdomsfilm – enbart innehåller premiärer. Samtliga 16 nominerade filmer möter en svensk publik för första gången på BUFF och flera av dem får sin världs-, internationella eller skandinaviska premiär på festivalen. Även i kortfilmstävlingen finns en majoritet av filmer som nu möter publiken för första gången. Det ökade antalet premiärer visar BUFFs status som en av världens främsta festivaler när det kommer till film för en ung publik.

Konferens: Reaching the young audience

Nytt för i år är även denna tvådagarskonferens. “Reaching the Young Audience” fokuserar på målgruppen ungdomar i åldern 12-18 år och undersöker hur unga konsumerar rörliga bilder idag, vad de efterfrågar, vad de behöver och hur vi kan nå dem med bra innehåll. Under två halvdagar 25-26 mars diskuteras ämnet utifrån olika perspektiv tillsammans med olika medverkande. Läs mer här: https://www.buff.se/ecfa-seminar-2020/

Masterclass med Shahrbanoo Sadat 24/3 

Shahrbanoo Sadat (född 1990) är en filmskapare från Afghanistan. 2010 blev hon utvald av Cannes Cinéfondation Residence, som den yngsta filmskaparen någonsin. Hennes film Wolf & Sheep visades i Cannes 2016 och vann huvudpriset i sektionen Directors’ Fortnight. Uppföljaren The Orphanage (2019), som nu får Sverigepremiär på BUFF, blev även den uttagen till filmfestivalen i Cannes. 

BUFF WEEKEND 21-22 mars

Vi rivstartar festivalen med en fullspäckad helg på Panora. Livsviktig film för stora till små, gör din egen animation, prova på cirkus, testa VR, cirkusskola, se exklusiva förhandsvisningar och träffa skådisarna från SVT-serierna Klassen, Festen och Eagles.

Vi testar även ett helt nytt koncept – babyfilm för 0-3-åringar.

Invigningsfilm

H is for Happiness – regi: John Sheedy

Tävlingar och tävlingsfilmer 2020:

Malmö Stads pris för bästa barnfilm. Prissumma: 100 000 kronor

Nominerade filmer: 

The Home in the Tree – regi: Zhang Zhonghua

My Family and the Wolf – regi: Adrià Garcia

Summer Rebels – regi: Martina Sakova

Over the Sea – regi: Aoqian Sun

H is for Happiness – regi: John Sheedy

Pullman – regi: Toni Bestard

Matares – regi: Rachid Benhadj

Los Lobos – regi: Samuel Kishi Leopo

Tävling bästa ungdomsfilm 

Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm – prissumma 100.000 kr. 

Unga filmjuryns pris – prissumma 25.000 kr. 

Nominerade filmer:

Lola – regi: Laurent Micheli

Perfect ten – regi: Eva Riley

John Denver trending – regi: Arden Rod Condez

The Orphanage – regi: Shahrbanoo Sadat

Bulbul can sing – regi: Rima Das

The Innocence – regi: Lucia Alemany

Cocoon – regi: Leonie Krippendorff

Life without Sara Amat – regi: Laura Jou

Region Skånes kortfilmspris – prissumma 100.000 kr

Nominerade filmer:

Cleats – regi: Abdullah Şahin

Rain, Rain, Run away – regi: Clémentine Carrié

Lolo – regi: Leandro Goddinho, Paulo Menezes

Stad nr. 13 – regi: Salad Hilowle

The Kicksled Choir – regi: Torfinn Iversen

Jarvik – regi: Emilie Mannering

Timo’s Winter – regi: Giulio Mastromauro

Kimya – regi: Amira Duynhouwer

Nöjesguiden pris för bästa filmmusik

Nominerade filmer:

Belle and Sebastian – Days of the Bagnold Summer

Gints Zilbalodis – Away

Little Zombies – We Are Little Zombies

Barnfondens pris för bästa komedi – I vinnarens namn ger Barnfonden 100.000 kr till ett av sina utvecklingsprojekt.

Nominerade filmer:

H is for Happiness – regi: John Sheedy

The Home in the Tree – regi: Zhang Zhonghua

The Kings of Mulberry Street – regi: Judy Naidoo