Festivalveckan är nu över och vi har sett 118 fantastiska filmer som inspirerat, berättat och ifrågasatt. Några av dessa filmer har varit nominerade i ett flertal tävlingskategorier och i fredags utsågs årets vinnare under prisceremonin.

Malmö stads barnfilmspris 100.000 kronor

The Breadwinner (Irland, Kanada, Luxemburg, 2017) Regi: Nora Twomey

Motivering:

Den animerade filmen The Breadwinner är full av spänning och fantasi och berättar om en modig afghansk flicka som, som en sista utväg, förklär sig till pojke för att hjälpa sin familj. Hon blir familjeförsörjare och upptäcker en ny värld av frihet och fara. Hennes mod gör henne till en förebild.

Filmen skildrar bristen på jämställdhet under talibanregimen och porträtterar komplexiteten i landet Afghanistan, en gammal civilisation full av berättelser och myter som fortfarande är relevanta. Det behandlar svåra ämnen som våld, kvinnoförtryck och krig på ett konstnärligt och innovativt sätt, vilket gör det till en film som berör många.

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 100.000

I Kill Giants (USA, 2017) Regi: Anders Walter

Motivering:

Fantasifullt och engagerande om en flickas flykt in i en skräckinjagande värld där hon slåss mot både bokstavliga och bildliga monster. En film om sorg och död som ändå lyckas vara hoppfull och vars sagoform hjälper tittare i alla åldrar att samtala om det som är svårast av allt.

Unga Filmjuryns Pris för bästa ungdomsfilm 25.000 kronor 

Spider Thieves (Chile, 2017) Regi: Guillermo Helo

Motivering:

Filmen var oerhört inspirerande då den innehöll väldigt viktiga aspekter kring livet. Vi såg hur den reflekterar svårigheter för ungdomar i resten av världen. Denna film fick verkligen oss i juryn att tappa hakan. Vi insåg verkligen hur lyckligt lottade vi är och det var så många känslor som väcktes inombords under filmens gång.

Temat i Buff detta året var som sagt förebilder och denna film passade verkligen in i temat. Vi tänkte mycket på hur tacksamma vi borde vara för både familj och vänner. För förebilderna vi har i livet. Utan dem så skulle vi inte vara samma person idag och inte ha samma trygghet, förutsättningar och möjligheter i livet.  Trots att vi och en mängd andra människor ute i världen lever ett bra liv så uppskattar vi inte alltid vad vi har och vi tar definitivt inte hänsyn till våran lycka.

Årets jury är åk 9 på Hermodsdalskolan i Malmö och för första gången delas en prissumma ut till den vinnande filmen.

BUFF och Sydsvenskans filmpris 20.000 kronor

BUFFs och Sydsvenskans pris 2018 går till Linda Hambäck för hennes arbete med att skapa animerad barnfilm i världsklass. För alla barn är det en ynnest att få sugas in i hennes filmer och uppleva humor, spänning, lekfullhet och allvar. Hennes konstnärsskap präglas av en tydlig utveckling och kännetecknas av en hög ambitionsnivå. Med sin senaste film Gordon & Paddy tar hon svensk animerad film till nya höjder.

Region Skånes kortfilmspris 100.000 kronor

Brottas (Sverige, 2017) Regi: Julia Thelin

Motivering:

Här är brottarmattan både spelplats och metafor. Med ett skickligt grepp skildrar filmen två unga tjejers vänskap och relation i en komplex brytningstid.

Känslolivet är närvarande i varje sekund och den formmässiga dynamiken är så träffsäker att ”Brottas” är en självklar vinnare av Region Skånes kortfilmspris.

Hedersomnämnande: In love with cinema – av Askar Nurakun

Motivering:

Lekfull och träffande, visuell komik om en liten pojkes dröm om att få vara med. Vi drabbades av innerligheten och värmen och ser fram emot att följa denna lovande filmskapares fortsatta arbete.

ECFA-priset

Jeg er William (Danmark, 2017) Regi: Jonas Elmer

ECFA (European Children Film Association) Vinnaren på BUFF Malmö går vidare för att tävla om priset för årets bästa Europeiska film.

Motivering:

From a shortlist of very strong contenders, the jury particularly liked this entertaining, unsentimental and at times very funny tale of a character starting out not at all tough or brave and overcoming their insecurities and feelings of isolation to find their place in the world. With an engaging narrative, some terrific visual flashes and an outstanding central performance by Alexander Magnusson, the European Children’s Film Association Award goes to I am William.

SF Bios barnfilmsstipendium 100.000 kronor

Maria Blom, Patrik Ryborn och Anders Weidemann för filmen Monky.

Årets Barnbio 

Folkets Bio Regina Östersund

Bio Regina jobbar medvetet och med ett starkt engagemang för att ge barn och unga den allra finaste filmupplevelsen.

Detta görs genom en rik programpalett där knattebio, förskolebio, familjebio, lovbio, skolbio, visningar för nyanlända och pedagogiska kringarrangemang återkommande finns på repertoaren.

Regina har visat barnfilm sedan 1992 och har gjort en lång och kärleksfull insats för barnpublikens bästa.

Priset delas ut av Biografcentralen i samarbete med Föreningen Sveriges Filmfotografer, Filmregionerna och Sveriges Förenade Filmstudios.

BUFF Nordic Star

Mimmi Cyon för rollen som Iggy i Nattbarn

Alexander Magnusson för rollen som William i Jeg er William

Tage Johansen Hogness för rollen som Grim i Los Bando

INTERFILM Diploma – nytt internationellt pris

Saturday Church (USA, 2017) Regi: Damon Cardasis

Motivering:

Ett ömsint och trovärdigt porträtt av en pojke som lyckas hitta kärlek och tillhörighet i ett fördomsfullt samhälle, Ett varmt budskap om acceptans, mod och att våga stå för den man är förmedlas trovärdigt av en fantastisk skådespelarensemble.