[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”3/4″ el_position=”first last”]

Årets pristagare

BUFF Malmö Filmfestival har gjort sitt 37:e år och innehöll 133 filmer från hela världen. Årets prisceremoni livesändes från STUDIO i Malmö. 

Malmö stads barnfilmspris, 100 000 kr

Malmö stads barnfilmspris delades ut första gången under BUFF 2000. Priset går till den filmskapare som enligt juryns bedömning bidragit till den bästa barnfilmen. Den vinnande filmen ska vara nyskapande och hålla hög kvalitet.

Motivering

En stark och berörande film med tydligt barnperspektiv om ett viktigt och aktuellt ämne. Regissören ger prov på stort mod i sitt avskalande bildspråk och förmågan att låta de unga skådespelarnas uttryck bära filmen. Den ger en dokumentärkänsla med inslag av fantasi och lekfullhet. Detta tillsammans med karaktärer som ligger nära verkligheten gör att filmen visar medmänsklighet och ger hopp i en utsatt situation.

Los Lobos (Mexiko, 2019) regi: Samuel Kishi Leopo

Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm, 100 000 kr

Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.

Motivering

När vi tvingas ompröva våra förväntningar på hur livet borde vara blir vägen viktigare än målet. En road-movie som inger hopp där relationer utmanas och mötena längs vägen förändrar förutsättningarna för en oviss framtid. 

Lola (Lolas väg mot havet) (Belgien, Frankrike, 2019) regi: Laurent Micheli

Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm, 25 000 kr

Priset delas ut av en högstadieklass från Malmö och arrangeras av Barnkulturenhetens filmpedagogiska verksamhet i Malmö stad. Årets jury är åk 8 på Gottorpsskolan.

Motivering

De viktiga ämnena acceptans, identitet samt stereotyper, ger ett starkt första intryck och fängslar omedelbart publiken. Filmens fantastiska scenografi, skådespeleri, fotografi och musik tar med oss på en svindlande färd. Regissörens val av filmteknik gör ord överflödiga och klargör filmens budskap.

Lola (Lolas väg mot havet) (Belgien, Frankrike, 2019) regi: Laurent Micheli

ECFA-priset

Sex europeiska barn- och ungdomsfilmer tävlar på BUFF om European Children’s Film Association Award (ECFA). Priset delas ut på flera internationella barn- och ungdomsfilmfestivaler. Vinnaren på BUFF går vidare för att tävla om priset för årets bästa barn- och ungdomsfilm som delas ut i samband med Berlin filmfestival.

Life without Sara Amat (Spanien, 2019) regi: Laura Jou

Life without Sara captures the precise moment in time dividing the line between childhood from adolscence.  The main caracters, Sara and Pep acts in a wonderful way. Sara with her powerful, strong and determined goals and dreams in life, and Pep with his longing and terrifying love for her, leads the story of discovery and going of the growth process, that will have significance for the rest of their lives.  The casting is wonderful, the cinematography by Gris Jordana is stunning, sensual and close. All together is directes in a spectacular way by Laura Jou, in a film which silences, questions and misterys fill the vital process of the characters (and audience) meaningly. Its a poetic film that talks about life, looking for ourselves, although the first step is to run away or miss ourselves.

 

Region Skånes kortfilmspris, 100 000 kr

Region Skånes kulturnämnd instiftade priset för bästa barn- eller ungdomskortfilm år 2006 med syftet att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm. Priset premierar den filmskapare som gjort festivalens bästa kortfilm. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.

Motivering

Undantagstillstånd och vardag som förenas i en uppväxtskildring med direkt tonträff. Berättelsen har en hög komplexitet som möjliggörs genom ett mångbottnat manus, hög fysisk närvaro och nerv i foto och skådespeleri. Vi berörs starkt av en film med hög konstnärlig nivå och mognad. 

Jarvik (Kanada, 2019) regi: Emilie Mannering 

Hedersomnämnande:  Rain, Rain, Run Away (Frankrike, 2019) regi: Clémentine Carrié

Motivering

I en värld där vuxna abdikerar kliver en ny hjälte fram, som med stor dragningskraft tar oss med på ett sinnligt äventyr. Berättelsen rör sig från realism, in i magin – med ett starkt berättarpatos – och öppnar upp för en konstnärlig upplevelse som går bortom de vackra bilderna och miljöerna.

 

Barnfondens pris för bästa komedi

Barnfondens pris går till en barn- eller ungdomsfilm som ger oss det härligaste skrattet. En film som bidrar till mer barnskratt runt om i världen. En film som låter barn vara barn och som ger skrattet dess förtjänta plats. I vinnarens namn ger Barnfonden 100.000 kronor till ett av sina utvecklingsprojekt. Ett pris som bidrar till mer barnskratt i världen.

Motivering

The Kings of Mulburry Street ger liv till drömmar. Genom att följa vännerna Baboo och Ticky upplever vi drömmarnas verkliga kraft – inte minst när verkligheten är hård. Det här är något som barn runt om i världen kan relatera till och inte minst  finna glädje och tröst i. Filmen bidrar till  barns skratt över hela världen – och det gör det utan att förlora allvaret.

The Kings of Mulberry Street (Indien, 2019) Regi: Judy Naidoo

FOMP-priset

Delas ut av Föreningen Film- och Mediepedagogik och går till person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. En satsning med en vilja att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.

Motivering

För idogt arbete med att stärka unga flickors engagemang och deltagande inom filmskapande.

Anna Brodin & Miranda Larsson från Lynx Studios

INTERFILM Diploma

Delas ut av Svenska Kyrkan. INTERFILM står för international interchurch film organization ett nätverk för kyrka och film som Svenska kyrkan är en del av.

Motivering

Ett finstämt vardagsporträtt av en tonårings liv starkt format av platsen där ”alla känner alla”. Trots trycket från omgivningen står vår huvudkaraktär fast vid sina drömmar. Med självklarhet skildras hennes beslut och väg framåt i livet.

The Innocence (Spanien, 2019) regi: Lucia Alemany

 

BUFF Nordic Star

År efter år imponeras vi av fantastiskt starka prestationer av unga skådespelare i filmerna som visas på BUFF. Vi önskar med denna utmärkelse uppmärksamma dessa grymma och inspirerande insatser genom att nominera tre unga skådespelare som har gjort en extra briljant insats och berört publiken

Benoni Brox Kane  för rollen som Gabriel i The Kicksled Choir

Ylvali Rurling för rollen som Julia i Jag, Julia

Hafrun Arna Johannsdottir för rollen som Lisa i XY 

[/spb_text_block]