För femte gången drar BUFF-filmer på turné under vår ambulerande filmfestival BUFF i Sverige. Till hösten arrangeras lokala festivaler i kommuner runt om i landet för att göra bra film möjlig till en ung publik även utanför Malmö. Årets filmprogram består av skildringar som visades under BUFF 2019.

Pichkus dröm

Det finns en sak som Pichku drömmer om – en toalett som är fräsch och där han får vara ifred. Men i den indiska slummen är det snarare en lyx än en rättighet att få uträtta sina behov med tak över huvudet. Pichku och några vänner börjar samla in pengar för att bygga en toalett. Med mycket färg, sång, dans och humor tar filmen upp ett stort världsproblem som många svenska barn kanske tar för givet; nämligen tillgång till en ren och trygg toalett. 

Pichkus dröm vann Barnfondens pris för bästa komedi under BUFF 2019.

Barnfondens pris går till en barn- eller ungdomsfilm som ger oss det härligaste skrattet. En film som bidrar till mer barnskratt runt om i världen. En film som låter barn vara barn och som ger skrattet dess förtjänta plats. I vinnarens namn ger Barnfonden 10 000 kronor till ett av sina utvecklingsprojekt. Ett pris som bidrar till mer barnskratt i världen.

Motivering

4,5 miljarder människor saknar tillgång till en säker toalett. Siffran är kvittot på att en film som Pichkus dröm behövs. Den sätter toaletten på kartan och den gör det med värme, färgrikedom och mycket skratt. Vi får följa Pichku i Indien som vågar kämpa för sin dröm – mot alla odds. Vi får följa vänskap som spänner över alla gränser – gränser som vi människor hittat på. Filmen bidrar till mer barnskratt över hela världen – och den gör det utan att skoja bort allvaret. Alla människor har rätt till en säker toalett och Pichkus dröm belyser detta på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt.

Osynliga Sue

osynliga sue

Sue är en tonårstjej som känner sig lite ensam. Sues mamma är forskare och jobbar hela tiden på labbet. När Sue och hennes pappa ska överraska Sues mamma på hennes födelsedag så får de en känsla av att de kom dit och störde henne. I tumulten får Sue en vätska på sig som gör henne osynlig. Då mamman senare blir kidnappad måste Sue ta hjälp av sina vänner för att rädda henne samt fånga kidnapparna.

Zen in the Ice Rift

16-åriga Maia hamnar lätt i bråk och mobbas av kamraterna i hockeylaget, där hon är den enda tjejen. När hon lär känna lagkaptenens flickvän utvecklas en speciell relation och till slut går det inte längre att stå emot behovet av att bryta mot de spelregler som det lilla samhället tvingat dem att rätta sig efter. En gripande och viktig film om att utforska sin könsidentitet och hitta sig själv.

Zen in the Ice Rift vann Svenska kyrkans pris under BUFF 2019.

Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.

Motivering

Allt har sin tid. En tid för död, en tid för födelse, en tid att riva ner och en tid att bygga upp.
I denna intensiva och brännande historia får vi följa en människas frigörelse och kamp.
En historia om kön utan att kön är i fokus som utmanar betraktaren på ett trovärdigt sätt tack vare en extraordinär skådespelarinsats.

Taiki

Taiki

På en bilsemester till Sverige börjar nioårige Bruno gå sina föräldrar på nerverna. Han ville egentligen stanna hemma och spela dator- spel. Efter ett bråk rusar Bruno in i skogen och deras semester omvandlas tvärt till en mardröm. Tragik, värme och kärlek löper jämnt i den spännande filmen om Brunos överlevnad i det vilda samtidigt som vi följer föräldrarnas desperata sökande efter honom.

Kortfilmspaket: Raffel för de små

Anglerfish

När det är mörkt kan helt vanliga saker bli till läskiga skuggor. Det upplever den lilla fisken som bor längst ner på havets botten och som är rädd för någon som är den allra tryggaste den vet. För till och med den snällaste fiskföräldern har vassa tänder i mörkret.

Kuap

I sjön ynglar grodan av sig. Grodynglen växer, får armar och ben, och lämnar vattnet för land. Alla utom en. Det ensamma ynglet får nu hitta nya vänner när alla de andra lämnat sjön för ett hoppande liv i på land.

Rut & Elias

Elias har tråkigt och allt kretsar hela tiden kring hans lillasyster. Då bestämmer han sig för att rymma till vinden med sin hund Rut. ”Hejdå för alltid” säger han när han går upp för vindstrappan med Rut bakom sig. Men plötsligt kommer någon!

Two Balloons

Två lemurer på varsin luftfarkost färdas och möts högt upp under stjärnorna. En vit sjöfågel blir sändebud och flyger mellan dem med gåvor. De bestämmer sig för att ses hos den ena och gör sig klara för att träffas och äta goda saker tillsammans. Men plötsligt blåser det upp till storm, ett oväder är på gång. Något som visar sig bli början på en dramatisk vändning.

Matilda

Matilda kan inte sova. Hon funderar på vilka varelser som gömmer sig i skuggorna runt väggarna och när glödlampan går sönder och hon tänder sin ficklampa får skuggorna liv. Men är de egentligen så farliga som hon trott?

Kortfilmspaket: NoJSe – Nordiska pärlor 

Filmvisningen NoJSe är ett nytt nordisk samarbetsprojekt mellan de fyra ledande barn- och ungdomsfilmfestivalerna i Norden, Buster/CPH PIX i Danmark, Oulu International Film Festival i Finland, Kristiansand International Children’s Film Festival i Norge och BUFF Malmö Filmfestival i Sverige

Linn har fyllt 16 år och ska äntligen få följa med sin pappa på den årliga älgjakten. Hon känner väl till skogen och jaktreglerna, men i gruppen med män sätts hon nu på prov och måste bevisa sina färdigheter. Det börjar dåligt när den första älgen Linn skjuter visar sig vara en älgko med diande kalv. Stoltheten övergår i skam och Linn lämnar gruppen och ger sig ensam ut i vildmarken.

Liar Girl

Liina bor ensam med sin mamma. Eftersom mamman ofta jobbar natt måste Liina klara sig mycket själv. I skolan trasslar hon in sig i lögner och blir ifrågasatt av sina klasskamrater. En morgon hör Liina en hund gny från en lägenhet i hennes trappuppgång. Det ryktas om att en missbrukare flyttat in, men drömmen om en egen hund gör henne nyfiken.

Home Grown

Efter en kärnvapenkatastrof återvänder tolvåriga Darya till sin hemstad efter att ha varit evakuerad. Målet är att hitta sin pappa, men ingenting är sig likt efter katastrofen. Darya tvingas inse att hon måste lämna det förflutna bakom sig och blicka framåt. Genom en kombination av olika animationstekniker har filmskaparna lyckats skapa en unik film både vad gäller visuellt uttryck och innehåll.

Traces

Alma, tolv år, har sommarlov och bor med sin mamma och lillebror i ett gammalt hus ute i skogen. Hon är avundsjuk på sin lillebror som får all uppmärksamhet av mamman och lurar i honom att björnen i skogen väntar på att äta upp honom. Finstämt om mystiken i livet skildrat från barns perspektiv.

Om du vill att BUFF ska komma till din stad, kontakta vår festivalchef Julia Jarl på julia@buff.se för mer information!