This article is only available in Swedish.Mattias Axelsson är BUFF:s praktikant och medverkar i projektet ”BUFF för alla”. 28-31 augusti besökte han Malmö filmdagar, en mötesplats för Sveriges filmbransch där kommande biopremiärer förhandsvisas. Här skriver Mattias om sina intryck från filmdagarna.

Det var måndagen den 28 augusti, då Malmö filmdagar ockuperade Filmstaden på Storgatan. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag vid tretiden gick in i för att hämta min ackreditering. Jag fick min ackreditering och en goodybag med filmer och broschyrer. Första filmen var Hamilton 2 – Men inte om det gäller din dotter. Personligen så tycker jag att den var ett skämt mot svensk filmindustri. Vi vet redan att Sverige har några av värdens bästa regissörer såväl som skådespelare och ljudtekniker. Den finns inget att säga som gör Hamilton 2 värd att ens lägga tid på. Allt från story till medioker filmning i actionscenerna gör att det tyvärr slutar som ett sorgligt Hollywoodexempel.

Efter Hamilton 2 var det tid för den mycket efterlängtade The Bourne Legacy. Filmen i sig är kanske inte en världssensation, men den har något som får mig att sitta klistrad och Jeremy Renner levererar långt över förväntningarna. Storyn i sin helhet är faktiskt ganska bra, den har de där spänningsmomenten som jag gärna letar efter och lite oförutsägbara twister. I sin helhet håller filmen en röd tråd från början till slut. Om jag ska vara lite kritisk så kanske dom kunde lagt lite mer tid på själva drogen (blåa/gröna) tabletter, det känns lite gjort.

Sista film ut för premiärdagen är Lawless, vilken är den första filmen på hela dagen som faktiskt levererar – jag menar som har ett budskap och en mening. Vad då för mening tänker ni – en massa slagsmål och hembränd sprit? Nej, men tanken på att för drygt 80 år sedan var detta verklighet. Det har hänt, det har inte blivit påhittat av en underbetalad manusförfattare från Florida. Sen kommer vi till den fantastiska kvalitén som filmen håller från början till slut, allt från den fina miljön till de realistiska kostymerna. Grädden på moset är superbra skådespelarinsatser från bl.a Shia LaBeouf och Tom Hardy. Jag tycker att premiären av Malmö filmdagar levererade överlag,

Då var det tisdag och dags och börja kolla på lite film. Första filmen för dagen var Damsels in Distress som är rolig och på många sätt en charmig komedi. Skådespelarna är det som gör filmen till vad den är tillsammans med det välskrivna manuset. Manuset lyckas hålla kvar den där gnistan i både dialog och komik. Alla som lämnade salongen efter filmen tyckte nog inte att filmen var lika bra som jag. Det kan jag faktiskt förstå då det är en speciell film för en speciell publik.

Nästa film i raden är en mystisk thriller av bästa slag. Jag, Anna är en väl skapad tankenöt. Jag sitter och tänker på vad jag tror ska hända men har sällan eller aldrig rätt. Den håller en mörk och dyster stämning genom hela filmen, som känns som en oönskad klump i magen. Något är fel men man vet inte riktigt vad. Det är vad som gör Jag, Anna så bra och unik, till skillnad från många urtråkiga thrillers på marknaden.

Efter all denna spänning är det nu tid för lite efterlängtad komedi. Om du frågar mig så är detta precis vad jag behövde. Att se en rolig fransk/amerikansk komedi kan det bli bättre? Nej, det tror jag inte det. Att 2 Dagar i New York är en rolig film är inget att prata om – jag skrattade genom nästan hela filmen. Chris Rock är extremt rolig i vanliga fall, men han är faktiskt inte stjärnskottet i denna historia. Den franska pappan är en extremt rolig prick.

Nu efter all film så är det dags för lite pizza och öl på Victoriateatern. Kan tycka att det är väldigt skönt att vila ögonen lite och prata med lite folk efter allt stillasittande. Men efter ca en och en halv timme så var det dags att se Klipp. Från komedi och pizza till serbisk feelbad-film är kanske inte det mest logiska genrehoppet. Men på tal om logik, det är något denna filmen saknar helt. Skådespelarinsatserna var inte direkt av världsklass och filmen förbryllar mig mer än får mig att förstå. Den försöker att säga något, men det når liksom inte riktigt fram till mig, vilket jag kan tycka är synd.

Filmen Savages är ett perfekt exempel på något jag kan beskriva med tre ord: Spännande, sexigt, brutalt. Jag tycker att skådespelarinsatserna var bra, men det är egentligen inget som sticker ut. Manuset är bra, skådespelarna är bra, filmatiseringen bra, regi bra, allt är bra med andra ord – men man glömmer fort bort den.

Onsdag och min sista dag på Malmö filmdagar. Eftersom jag sett ganska många bra filmer hittills kan jag väl säga att kraven har höjts. Nästa film håller mycket hög standard rakt igenom. Bitchkram tycker jag är en bra film. Den handlar om känslor och om att vara ung. Att växa upp från festande till att ta ansvar och om att ta konsekvenserna av fel beslut och val. Bitchkram är en mycket välgjord film som jag tycker är mycket underhållande.

Min näst sista film på Malmö filmdagar 2012 är Flimmer. Jag har lite delade tankar kring om filmen är ett misslyckande eller om den har något ändå. Flimmer är en svensk film om ett elföretag och en man som blir steril. Ja, ungefär lika mycket som de två grejerna har gemensamt har jag intresse för filmen. Varför? Jo, för Flimmer lyckas inte hålla den röda tråden som vi alla medvetet eller omedvetet letar efter. Den vill berätta lite för mycket av allt och det enda den för fram är ett otydligt budskap.

Med en lite klump i magen så ska jag nu se min sista film på Malmö filmdagar. Modig är en söndagsfilm packad i lyxförpackning. Modig är en väldigt välgjord film som sätter sig fast på näthinnan. Den ställer frågan om den är verklig eller animerad. Att Modig helt klar är en av årets starkaste animerade filmer är inte mycket att prata om. Men ändå saknar jag något. Det tar en liten stund innan jag kan sätta fingret på, men till sist kommer jag på att filmen saknar överraskningar. Modig är precis vad du tror att en välgjord animerad film är och som du vet hur den slutar. Men bra är det.

Nu är mina dagar av film över för den här gången, men jag måste säga att jag tycket det var riktigt roligt. Jag vill bara tacka alla, framför allt BUFF-gänget och tacka Malmö filmdagar för en bra festival.

Här är alla filmer som Mattias såg under Malmö Filmdagar 2012:
Hamilton – men inte om det gäller din dotter
The Bourne Legacy
Lawless
Damsels in Distress
Jag, Anna
2 dagar i New York
Klipp
Savages
Bitchkram
Flimmer
Modig