Igår såg två av BUFFs festivalbloggare den svensk-finska filmen Iris av långfilmsdebutanten Ulrika Bengts. Iris är en historia om en flicka i 1890-talets Stockholm som tror att hon ska få åka till Paris med sin mamma. Istället hamnar hon på Eckerö (Åland) med sin morbror som hon aldrig tidigare träffat. Här börjar Iris omforma sitt liv utan någon som helst tanke på att hennes vistelse är kortvarig.

Här är Louises och Sofias olika reaktioner på filmen:

Iris fick stor del av den nästan fullsatta publiken att skratta till ett flertal gånger när den visades under gårdagen. Dock är det inte humorn som fastnar hos mig utan det kraftfulla fotot. Starka färgkontraster mellan scenerna höjer filmupplevelsen samt det fina porträttet av Åland och karaktärernas interaktion med dess natur. När ni ser filmen, lägg märke till skillnaden mellan undervattensscenerna och färgskalan när man hamnar i Iris drömmar. Den eftersläpande stämningseffekten är påtaglig. Louise

För mig var det de ganska subtila och ändå så självklara skildringarna av klass- och könsfrågor som var Iris största behållning. Iris mammas genomförda klassresa är uttalad i filmen, såväl som mycket omtalad av hennes gamla vänner och familj. Klassproblematiken kommer fram, men blir inte övertydlig. På samma sätt påtalas svårigheterna med att vara kvinna i 1890-talets Sverige/Finland, men också hur de kan övervinnas.

“Nu har vi lärt varandra varsin sak – nu är vi systrar”, säger Sofia, som därmed blir Iris första jämnåriga vän. Iris konstaterade vid deras första möte att hon inte brukar umgås med barn, hennes sällskapsliv består vanligen av mammans vänner och bekanta. Men när Iris räddar Sofias liv, och sedan lär henne att simma, förändras detta. För mig är det en av de starkare scenerna i filmen, kanske för att jag är så svag för just systerskap (det ger styrka). Sofia

Vi uppskattar att inte alltid fastna för samma saker och tycker att diskussion efter filmerna är väldigt givande. Vi hoppas att eleverna som ser filmer på BUFF – och i övrigt för den delen – för diskussion mellan sig eller i klass om frågeställningar och funderingar som uppkommer.

Nästa chans att se Iris är på torsdag kl. 09.00 – se den om du vill uppleva naturskönt foto och finlandssvensk dialekt med politiska budskap i bakgrunden!

Louise Nassiri

Sofia Ericsson