The best children’s films in the world on tour during the autumn 2012!

Världens bästa barnfilm på en biograf nära dig!


Världens bästa barnfilm visas i mars varje år på BUFF Filmfestival. Under fem dagar fylls Malmös biografer med cirka 100 filmer särskilt utvalda för att passa en ung publik. De flesta av filmerna vi visar saknar svensk distribution och det finns därför få möjligheter att se filmerna vid andra tillfällen. Genom projektet BUFF på turné blir det nu ändring på det.

Under hösten 2012 kan BUFF erbjuda fyra av årets festivalfilmer: Iris (Finland, 2011), Jörgen+Anne=sant (Norge, 2011), On the Sly (Frankrike, 2011) och Stay! (Nederländerna, 2011) för visningar på biograf. Filmerna riktar sig till målgruppen 7-11 år eftersom det just för de åldrarna finns väldigt få nya filmer att tillgå. Filmerna finns tillgängliga som digitala kopior (DCP/tvix). Satsningen genomförs i samarbete med Biografcentralen och biografer som vill visa filmerna uppmanas fylla i en intressanmälan här.

Vi vill också hitta samarbeten med tre kommuner i Skåne för att visa filmerna som skolbio. Är du intresserad av att visa världens bästa barnfilm som skolbio under hösten hör av dig till daniel@https://www.buff.se/. Projektet genomförs med stöd av Region Skåne.

Iris
(Ulrika Bengts, Finland/Sverige 2011)
Iris mamma är konstnär, som ska ställa ut i Paris, och hon lovat Iris att de ska åka på vernissage tillsammans. Samma dag som de ska resa får Iris veta att hon istället ska åka till sin morbror på Åland. Väl där får Iris nya vänner och för dem hittar hon på att hennes mamma är död. Nu upptäcker Iris ett helt annat liv än det hon hade med sin mamma i Stockholm.
Iris är den första finlandssvenska långfilmen för barn någonsin.
Svenskt tal.
Rekommenderas från 9 år.

Jörgen+Anne=sant
(Anne Sewitsky, Norge 2011)
Hyllad norsk barnfilm som sågs av över 170 000 personer hemma i Norge. Anne är 10 år och undrar varför alla är så upptagna av kärlek. Men så träffar hon Jörgen som en dag börjar i hennes klass. Han har flyttat in i det gamla ödehuset där det har hänt hemska saker. Kul och charmigt om den första förälskelsen men också lite läskigt på sina ställen.
Filmcentrum har skolbiorättigheter. Svensk text.
Rekommenderas från 9 år.

On the Sly
(Olivier Ringer, Frankrike 2011)
Sexåriga Cathy sitter i baksätet i sina föräldrars bil. Det är fredag och familjen lämnar staden för att åka till huset på landet. Cathys mamma och pappa pratar bara med varandra. Är Cathy osynlig? Undrar vad som skulle hända om hon försvann. En film med ett allvarligt tema om att inte känna sig sedd – ett ämne som alla barn förstås har upplevt och kan relatera till.
Dubbad till svenska.
Rekommenderas från 7 år.

Stay!
(Lourens Blok, Nederländerna 2011)
Lieke bor ensam med sin mamma och är bästis med Milad, som är flykting från Iran. När Milads familj får besked om att de ska utvisas till Iran, vill bästa vännerna stoppa utvisningen. Lieke och Milad rymmer hemifrån för att protestera och flyr undan polisen. Men deras flykt verkar ställa till med ännu mer problem för familjen. Oerhört fin skildring av vänskap och av att stoppa ett, som de tycker, orättvist beslut.
Svensk text.
Rekommenderas från 9 år.