50/50 SINCE 2015

På filmfestivalen i Cannes år 2016 lanserade Svenska Filminstitutet kampanjen #5050×2020 som syftar på att nå en jämställd filmbransch år 2020. Dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke var på plats och höll tal, likaså Frankrikes kulturminister samt Svenska Filminstitutets VD Anna Serner som har lett Svenska Filminstitutets arbete mot en jämlik bransch under flera år. Det krävs vilja och engagemang för att ändra en snedvriden bransch. I skrivande stund är bara 20% av alla filmer som når svenska biografer regisserade av kvinnor.  Samtidigt är det enkelt för oss filmfestivaler att bryta mönstret. 

Det är bara att bestämma sig och vi bestämde oss för fem år sedan. År 2015 hade vi vår första festival med medvetet jämn könsfördelning mellan regissörer. Om kvaliteten blev lidande? Absolut inte – vi har aldrig varit så nöjda med vårt filmprogram som de senaste fem åren och självklart kommer vi fortsätta på samma spår.  

I slutet av augusti i år undertecknade skrev fem stora nordiska filmfestivaler att till år 2020 presentera filmprogram med jämn könsfördelning mellan regissörer. CPH:DOX, Oslo Pix, Tampere FIlm Festival, Northern Wave Film Festival samt Carl International Film Festival undertecknade ett jämställdhetsdokument kallat “5050 by 2020 Gender Parity Pledge”. Även Göteborgs Filmfestival har gjort samma löfte.

Bra, nu kör vi.