I samband med BUFF 2018 delas för fjärde gången SF Bios barnfilmsstipendium ut. Priset delas denna gång mellan tre personer, den kreativa triangeln bakom filmen Monky: manusförfattaren Anders Weidemann, producenten Patrick Ryborn och regissören Maria Blom. Filmen Monky har biopremiär den 22 december och handlar om 11-årige Frank som hittar en livs levande apa i familjens trädgård.

Den 22 december får även Gordon & Paddy biopremiär. Denna animerade film handlar om kommissarie Gordon som med hjälp av sin assistent Paddy måste lösa fallet med en nöttjuv som härjar i skogen. Filmen är gjord av förra årets vinnare av barnfilmsstipendiet: Linda Hambäck.

SF Bios barnfilmstipendium syftar till att årligen stödja en idé, färdig eller påbörjad, till en film med målet att det ska bli en svensk barnfilm som når en stor publik. Mottagaren utses av en jury som 2017 bestod av Jenny Gilbertsson, barnfilmskonsulent på Filminstitutet, Katarina Schück, redaktör Kamratposten och Daniel Lundquist, programchef BUFF samt två representanter från SF Bio. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut på Barn- och Ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö.