Den digitala plattformen Buffilusk ger barn som är inlagda på sjukhus möjlighet att se BUFF:s filmer. Nu går Postkodstiftelsen in med stöd för att utveckla projektet.

Buffilusk började som ett pilotprojekt under festivalen i mars i år. Barn som vårdades på sjukhusen i Helsingborg, Lund, Malmö och Kristianstad fick ta del av festivalens filmutbud. Tack vare stödet från Postkodstiftelsen kommer nu ännu fler barn att kunna ”besöka” BUFF via den digitala plattformen och se dryga 40 filmer.

Med start under festivalen i mars 2018 kommer tjänsten att utökas. Det kommer bland annat att finnas videohälsningar från regissörer och skådespelare som besöker festivalen, pedagogiska filmhandledningar och interaktiva element som uppmuntrar till kreativitet.

– Att gå på bio är en självklarhet för många, men för barn och unga som vistas på sjukhus är det en omöjlighet. Vi är glada över att kunna stödja projektet, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Buffilusk stöds också av Region Skåne, vilket knyter projektet närmare de skånska sjukhusens verksamhet. Bland annat via sjukhusbiblioteken och Barn och ungdomspsykiatrin.

Via ett samarbete med EU:s program Creative Europe genomför ytterligare två länder liknande projekt.

– BUFF har sedan 15 år samarbetat med barnsjukhusen i Lund och Malmö där det har visats film under festivalveckan. I linje med BUFF:s satsning på att fler barn och unga ska få tillgång till filmutbudet bygger BUFF nu plattfomen Buffilusk, där barn på sjukhus i hela Sverige kan få tillgång till festivalens filmer året runt. Deltagande i kulturaktiviteter kan vara en viktig friskfaktor, men är också en mänsklig rättighet, säger Lina Linde, projektledare för Buffilusk.

Kontaktuppgifter till Lina Linde och mer information om Buffilusk hittar du här.