I onsdags förra veckan lyftes restriktionerna och det känns svårt att föreställa oss ett finare sätt att få fira detta än att gå på en fullsatt festivalinvigning! BUFF har i dagarna befunnit sig på Filmfest Sundsvall, som just avslutat sin fjärde festival i ordningen.  

Nytt för i år är det nyinstiftade barnfilmspriset Pija Lindenbaum Award och barnboksförfattarinnan sitter själv med i den första juryn. Det bjuds även in till en work in progress om filmatisering av barnböcker – där hennes ”Lill-Zlatan och morbror raring”, som nu är i produktion, medverkade. 

I år har Filmfest Sundsvall, vid sidan av ett otroligt starkt filmprogram för alla åldrar, tema filmklippning. Under torsdagen ägde flera samtal rum med några av Sveriges och världens främsta filmklippare. Flera medverkande var med i salongen, andra via länk från Melbourne och Los Angeles. Publiken utgjordes av filmälskare, professionella klippare, regissörer och inte minst – ungdomar från de lokala film- och medieutbildningarna. En påtagligt salig blandning, i positiv och dubbel bemärkelse.

Att riktigt festivala i salong – som många av oss saknat, ger oss en blir närmast fysisk känsla. Både av att vara på plats såklart men också upprymdhet genom inspirerande samtal och det där liksom fantastiska lugnet inombords när lamporna släcks och filmens första bilder lyser upp duken. Magi. Tajmingen för denna injektion kunde inte vara bättre, nu växlar vi på BUFF upp arbetet inför att återigen få landa vår egen festival i full skala på biograferna i mars nästa år.