En bättre morgondag är både tema och namn på den kortfilmstävling som arrangerades under hösten. Barn och ungdomar skickade in sina bidrag och nu är vinnaren utsedd. Filmen kommer visas på BUFF 2019 och handlar om en pojke som inser att han är alldeles ensam.

Under BUFF 2019 den 23-29 mars kommer Sveriges unga akademi tillsammans med LadyBug Festival, visa upp kortfilmer på temat ”en bättre morgondag”. På plats kommer forskare från Sveriges unga akademi finnas för att följa upp med samtal om filmerna. Där kommer också det segrande bidraget visas. Filmens skapare bjuds ner till Malmö för att delta under festivalen och se sin film med publik.

För segrande bidrag i kortfilmstävlingen står Elis Lindsten och Hugo Söderberg, 13 år, från Stockholm. De belönas för filmen Tom, som handlar om en sorgsen pojke som vaknar upp en morgon och upptäcker att alla är försvunna.​

Juryns motivering

För dess viktiga tema kring hur vi behandlar varandra och speciellt våra barn. Vi måste tillsammans se till att vi skapar förutsättningar för en bättre morgondag så att unga personer inte ska behöva ställa frågor som ”Finns man om det inte finns någon som ser en?” Iris film med skaparna Elis Lindsten och Hugo Söderberg har åstadkommit en film som berör från första stund, som griper tag och väcker tankar. Filmen håller mycket hög estetisk nivå och är välproducerad. För varje gång den ses, framträder nya detaljer.

“Det var en fantastisk upplevelse att få se alla bidrag som kom in till tävlingen, alla filmer tillförde verkligen något nytt och spännande. Det var med stor glädje och entusiasm jag gick igenom materialet, men redan vid första visningen stack Tom ut och i slutändan var hela juryn enad att vi hade hittat en mycket bra film som vi ser framemot att få dela och diskutera på BUFF i Malmö nästa år.” – Robert Lagerström, docent på KTH och ledarmot i Sveriges unga akademi

Sveriges unga akademi, LadyBug Festival, BUFF
Aase Högfeldt, grundare och konstnärlig ledare för LadyBug Festival
Hanna Isaksson, professor Lunds universitet
Robert Lagerström, docent KTH
Martin Leijnse, docent Lunds universitet
Pontus Nordenfelt, docent Lunds universitet

Kontakt: Robert Lagerström – robertl@kth.se

Läs mer om projektets tidigare aktivitet här.