Hur ökar man en film eller TV-series mervärde? Det kunde Tara Tiger Brown som gjort sig känd som Interaktiv producent i USA svara på. Igår hölls nämligen ett seminarium på temat Hur Tar Du Din Berättelse Genom olika Medier? på Victoria Teatern där Tara delade med sig av sin expertis kunskaper i transmedia.

Det som driver Tara i hennes arbete är mottot Make Your Superfans Super Happy. Hon menar att hjärtat i all rörlig media ligger i berättandet, vad vill vi egentligen berätta och hur kan vi dra det ett steg längre genom de olika mediala rummen/fönstrena som finns att utnyttja.

Ett tydligt exempel på transmedia inom filmindustrin kan vara att skapa twitterkonton eller facebooksidor åt en populär karaktär ur just en specifik film som uppdatera sin status trogen karaktärens personlighet. Fenomenet kan även misslyckas menar Tara, filmbolagen kan göra det lätt för sig och använda ”karaktärernas” twitterkonton för att enbart göra PR för filmen (DVD lansering osv) och inte ge de trogna fansen något mer matnyttigt och det där lilla extra som de förväntar sig.

Superfansen som Tara pratade om, vill ofta göra en djupdykning i sin favorit film/serie och gräva ner sig i information och hitta dolda skatter som inte varit uppenbart när de sett filmen/serien. Den sjungande amerikanska ungdomsserien Glee har åkt runt på liveturné för att interagera med sina fans. En annan serie som försökt addera mervärde åt sin produktion är Game of Thrones som körde runt en Food Truck (ett rullande gatukök) i L.A. som serverade liknande mat som förtärs i serien. Det skulle förmedla en autentisk känsla av hur det skulle tänkas vara att leva under Game of Thrones.

Kravet att hålla en serie ”vid liv” mellan avsnitten eller säsongerna har blivit mer och mer viktigt, för den trogna tittaren. De nöjer sig inte bara åt att få se avsnitten, allt handlar om fler dimensionell upplevelse. Alltså ökar utmaningen som transmedia-producent i takt med att fansen blir mer kräsna.

Tara avslutar med att säga att det viktigaste i allt skapande är autenticitet och uppriktigheten mot fansen.

Länkar som Tara tipsade om;

www.thewildernessdowntown.com
http:/blog.ted.com/ted2023

Katja Luhanko

Kajsa Albertsdottir