Det återstår drygt fyra månader tills vi kickar igång den 31:e upplagan av BUFF, men redan nu kan vi presentera våra första filmer – bland annat två Oscarsbidrag.

Temat för BUFF 2014 är film från hela världen. Filmkonsten är global och Malmö är en plats i världen som samlar en mängd olika kulturer och nationaliteter. Detta är något att vara stolt över. Genom vårt program vill vi hylla mångfalden genom att presentera gripande berättelser från olika delar av världen.

De tre filmer som nu är klara för BUFF 2014 flyttar biopubliken från stadsmiljö i Lettland, via Laos storslagna natur till myllret i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Lettlands Oscarsbidrag Mother, I Love You (Janis Nords, 2013) handlar om en pojke som efter en stöld dras in i en härva av lögner som blir svår att ta sig ur. En realistisk film som berör och ställer viktiga frågor om moral och vad det innebär att växa upp. Filmen har under 2013 vunnit priser vid bland annat filmfestivalerna i Berlin och Los Angeles. Svensk premiär på BUFF.

The Rocket (Kim Mordaunt, 2013) är en flerfaldigt prisbelönad film, bland annat vid Tribeca Film Festival och i Berlin där den vann kristallbjörnen för bästa långfilm 2013. Filmen berättar den gripande historien om 10-årige Ahlo som tar sig genom ett oroligt Laos tillsammans med sin familj för att finna ett nytt hem. Alla tror att Ahlo för otur med sig och för att överbevisa dem bygger han en raket.  Australiens Oscarsbidrag.

Horizon Beautiful (Stefan Jäger, 2013) handlar om 12-årige Admassu som lever i Addis Abeba, Etiopien. Han älskar fotboll och drömmer om en framtid som proffs. När en schweizisk  fotbollsguru kommer till staden gör han allt för att upptäckt. Det slutar med ett kidnappningsförsök och att de båda börjar lära känna varandra. Svensk premiär.

Datumen för BUFF 2014 är 10-15 mars. Hela programmet kommer att innehålla cirka 100 filmer och är klart omkring 1 februari.