Vi fick chansen att träffa Alexandra, Axel, Nicole och Linus – fyra förväntansfulla deltagare från årets Unga Filmjury som består av klass 8a på Malmö Idrottsgrundskola. Självklart var vi supernyfikna på deras tankar kring ungdomsfilm och vad de hade för förväntningar på BUFF 2014.

Så vad är barn- och ungdomsfilm för er?

Linus: Det är väl lite mer b-filmer. Inga kända skådespelare. Men det är sådana filmer jag gillar!

Alexandra: Fucking Åmål, det är en bra ungdomsfilm.

Linus: och American Pie!

Okej, den räknas väl som ungdomsfilm antar jag. Annars handlar ju många av årets filmer om unga som ställs inför olika livsavgörande val och förutsättningar. Vissa ämnen kanske är lättare att känna igen sig i än andra. Hur viktigt är det för er att kunna känna igen sig i filmen eller i karaktärerna?

Linus: Det är nog inte nödvändigt att känna igen sig för att den ska vara bra. Man kan ju istället få en medkänsla. Man känner att man vill hjälpa till på något sätt. Kanske skänka pengar.

Nicole: Men känner man igen sig i en film så underlättar det förstås, då förstår man det på ett helt annat sätt.

Alexandra: Men sen är det ju viktigt att förstå hur andra människor har det.

Nicole: För att förstå hur bra vi har det.

Spelar det någon roll om det är en kille eller tjej i huvudrollen?  

Alexandra: Jag tror inte kön alltid har så stor betydelse. Det handlar mer om att känna igen sig i tankar och känslor.

Om ni fick göra en egen ungdomsfilm, vad skulle den då handla om?

Alexandra: Det skulle nog vara en drama/komedi. Handla om något som händer inom familjen eller i skolan. Kanske är man mobbad eller är i en splittrad familj. Då är det alltid bra att få med lite komedi också.

Nicole: Den skulle kunna handla om sport och familjerelationer. Alla familjerelationer ser ju inte likadana ut. Och många ungdomar gillar sport så det är bra för att fånga intresset!

Axel: Tycker det ska vara en komedi också. Man måste skratta. Så att det inte bara går nedför genom hela filmen.

Linus: Jag skulle faktiskt vilja göra en tecknad film!

Så humor verkar vara ett viktigt inslag. Finns det något annat tema ni skulle vilja lyfta fram i er film?

Axel: Att alla barn kanske inte är så snälla mot varandra som föräldrarna tror. Få föräldrarna att inse verkligheten.

Alexandra: Ja, ibland är det som om man lever ett dubbelliv – ett i skolan, ett hemma.

Nicole: Ja, för föräldrarna vill att man ska ha det jättebra i skolan. Så kommer man hem från skolan och kanske inte vill göra föräldrarna besvikna. Inte berätta om någon är taskig mot en. En film kan hjälpa för att förstå att saker och ting inte är perfekt eller så enkelt i skolan.

Intressant att höra! Slutligen, vad har ni för förväntningar på BUFF 2014?

Alexandra: Jag har sett fram emot det ganska så mycket! En sak är väl att slippa skolan. Men sen tycker jag det ska bli kul att se, för vi ser ju oftast bara film från USA, hur film görs i andra länder. Som till exempel i Holland. De filmerna kanske inte alltid blir som man har tänkt sig.

Nicole: De kanske gör film på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Kanske blir det så annorlunda att man inte tycker om det eller så att det blir jättemycket bättre!

Tack ska ni ha! Kommer bli spännande att prata med er senare i veckan för att se vad ni tycker om festivalen och filmerna ni sett.

Unga Filmjuryns pris arrangeras av Kultur för Barn och Unga som finns i Kulturhuset Mazetti i Malmö. Deras filmpedagogiska verksamhet förbereder och samordnar Unga Filmjuryns arbete

Johannes Rydinger
BUFF-reporter