Börja skriv för att söka

Kådisbellan

Kådisbellan. Sverige, Danmark. Långfilm. 1993. 102 min. Regissör: Åke Sandgren.
Ålders rek. 11+

Kådisbellan skildrar en judisk pojkes tuffa uppväxt i 20-talets Stockholm. I 20-talets Sverige där antisemitismen är öppen blir Rolands sökande efter sin egen identitet en ofta plågsam utmaning. Men med sin verbala förmåga och uppfinningsrikedom blir Roland en inspirationskälla för okuvlig livsvilja och motståndskraft mot diskriminering och hat.

Filmen introduceras av Anna Håkansson, redaktör på Svenska Filminstitutet och aktivisten och politiska sekreteraren Vanessa Marko, en av medskaparna till det feministiska musikkollektivet Femtastic och föreningen Fatta! mot sexuellt våld. Vanessa är också initiativtagare till filmklubben Jewess i Malmö.
 
Kådisbellan är en av de filmer som ingår i Filminstitutet pedagogiska paket med handledningar och filmer för att underlätta skolans uppdrag att undervisa om de nationella minoriteterna och lyfta filmens pedagogiska möjligheter.
 
Paketet ger en översikt över de nationella minoriteterna, deras historia samt om hur filmen kan utgöra ett verktyg i undervisningen. Utöver Kådisbellan ingår handledningar till bland andra Kid Svensk, Sameblod, Taikon och Elina- som om jag inte fanns.

Trailer