Börja skriv för att söka

Seminarium: Work in Progress

En mycket populär och återkommande punkt i festivalen är Work in Progress. I år presenteras fyra kommande filmer från Sverige och Norge. Du få se smakprov från filmerna och möjlighet att ställa frågor till filmskaparna.

Moderator: Hanna Sohlberg, Commissioning Editor/Head of talent development, Film i Skåne.
GRIMSBY 11-åriga Einar hatar sina föräldrar. Det faktum att familjen tvingas flytta, då hans mamma har fått ett nytt jobb, förbättrar inte deras relation. Einar trivs hemma och vill inte lämna sina kompisar för att flytta till den händelselösa och isolerade staden Grimsby. Allt tar dock en ny vändning då skumma grannar, mystiska händelser och otäcka varelser uppenbarar sig efter flytten. Grimsby är Twin Peaks för barn där onda makter hotar. Filmen utspelar sig uteslutande i Grimsby, en stad där alla känner alla, men ingen pratar om det kusliga som händer. Som ett epicentrum för allt mystiskt har Grimsby lockat till sig de mest märkliga och udda människorna i världen. Även när Einar upptäcker de otäcka men missförstådda varelserna, verkar ingen bry sig. Nästa dag har alla till synes glömt allt och en likgiltighet ligger som en slöja över Grimsby. Medverkande: Line Klungseth Johansen (producent) och Øystein Moe & Alexander Somma (regissörer).
FREE Ragnhild blir snart 13 år, bor på en gård och har besök av sin bästa kompis Willie och sin nederländska kusin Agnes. Det är sommarlov och allt är tråkigt. Dom är redan klara med att mata ponnyerna och baka muffins. De tre tjejerna längtar efter att något ska hända innan Agnes måste hem till Nederländerna. Ragnhild vill inte vara en tråkmåns, så för att under- hålla sitt besök inviterar hon dem med på en utflykt i skogen för att simma och övernatta där. De andra tjejerna vill alltid att det ska hända mera och Ragnhild strävar med att behålla kontrollen och hon får bli den stränga. Sedan slår den tokiga Julie följe med dem och hon vill hitta en midsommarfest med killar och alkohol som hon hört ryktas om. Händelserna börjar eskalera och Ragnhild får både lära sig att stå upp för sig själv och att släppa sitt kontrollbehov. Free kommer vara Guro Ekornholmens första långfilm. Filmen är skriven av Anniken Fjesme och producerad av Nicholas Sando från Filmbin AS. Medverkande: Guro Ekornholmen (regissör) och Anniken Fjesme (manusförfattare). TRYM RYMMER Djupt in i vildaste skogen finns ett berg. Där bor trollet Trym, 5 år. Trym älskar att klättra i träden, bada i Svarta gölen och se på blommorna och djuren. När han blir trött visslar han på ett strå. Då kommer mamma eller pappa och bär honom hem. En dag får Trym veta att han ska bli storebror. Han blir överlycklig. Tänk vad mycket han ska visa sitt syskon! Trym deltar i förberedelserna med stor iver, och lägger undan en det finaste han har till syskonet: en glittersten. Men när lillasyster Tamalie anländer tuggar hon sönder stenen och föräldrarna har inte längre tid med Trym. Alla hans älsklingsplatser känns fula och tråkiga. Men fulast av allt är han själv, för ingen tycker om honom... Trym rymmer och upplever för första gången i sitt liv skogen om natten. Det är vackert och spännande, men snart har han gått vilse. Trym måste övernatta helt ensam under en gran. Kanske kommer han aldrig mer att se sin familj? Som tur är har hans vän Spindel följt efter honom, och en spindel vet konsten att hitta tillbaka. Trym rymmer är en liveaction-film för den yngsta målgruppen. Medverkande: Elisabet Gustavsson (regissör), Lina Jonsson (producent). PELLE SVANSLÖS Gösta Knutssons folkkära berättelser om Pelle Svanslös har lästs av flera generationer sedan 1939. Nu blir det ny film om den snälla kattungen Pelle Svanslös för de yngre biobesökarna och deras familjer.
Pelle Svanslös lever ett skyddat liv på landet med flickan Birgitta. När ett oväder för honom till staden Uppsala möter han både nya vänner och fördomar. Vad innebär det egentligen att vara en katt, speciellt om man som Pelle inte har någon svans? Vågar han fortsätta vara snäll? Och kommer han någonsin att komma hem till Birgitta igen? Pelle Svanslös kommer regisseras av Christian Ryltenius och producenter är Jon Nohrstedt och Gila Bergqvist Ulfung. Medverkande: Jon Nohrstedt (producent) och Christian Ryltenius (regissör).

SEMINARIET HÅLLS PÅ ENGELSKA. FRI ENTRÉ MED FESTIVALPASS ELLER ACKREDITERING.