Buff filmfestival 19-25 MARS 2022 – info@buff.se

En bättre morgondag

En bättre morgondag
6 februari, 2019 Buff

Visas följande datum :

- 26/03/2019 - 13:00 - 15:00 - Salong: 2 - Panora Q&A

Sveriges unga akademi och LadyBug Festival presenterar seminariet och kortfilmspaketet En bättre morgondag. Tillsammans tittar vi på fem utvalda kortfilmer med fokus på framtiden.

En av filmerna som visas heter Tom, en film som var det vinnande bidraget i den kortfilmstävling som under hösten arrangerades av Sveriges unga akademi, LadyBug och BUFF Malmö Filmfestival. Tom handlar om en pojke som inser att han är alldeles ensam. Med avstamp i filmernas olika teman leder en grupp forskare samtal om till exempel internet- fenomen och vardagsrasism. Ni får träffa en logoped, en IT-forskare, en filmvetare, en statsvetare och en medie- och kommunikationsforskare.

Seminariet leds av Robert Lagerström, IT-forskare på KTH och ledamot i Sveriges unga akademi, samt Aase Högfeldt, grundare och konstnärlig ledare för LadyBug Festival.

SVERIGES UNGA AKADEMI
En tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige, med en verksamhet som vilar på fyra ben: forskningspolitik, internationalisering, tvärvetenskap och utåtriktade aktiviteter.

 

LADYBUG FESTIVAL
En inspirerande, icke vinstdrivande, festival med fokus på film, konst och kultur i perspektiv av jämlikhet, rättvisa och miljö. Ladybug festival arbetar för mångfald och har varit en mötesplats för en bred publik sedan 2009.

OM FORSKARNA

IDA ROSQVIST är logoped och doktorand vid avdelningen för logopedi, foniatri och audiologi vid Lunds universitet. Hon forskar om språkutveckling i skolåldern och hur denna påverkas av ens skolgång, men även stöttas genom undervisningen.

ROBERT LAGERSTRÖM är docent i systemarkitektur och IT-säkerhet vid KTH. Han forskar om komplexa systemarkitekturer och hanteringen av dessa när det kommer till förändringar och IT-säkerhet.

ANNA SOFIA ROSSHOLM är docent i filmvetenskap vid Stockholms universitet. Hon forskar om Ingmar Bergman, film och litteratur (adaptationer), filmpedagogik, ekokritik och filmmanus.

DAWAN RAOOF är statsvetare och doktorand vid institutionen för socialt arbete, Malmö univer- sitet. Han forskar om på vilket sätt vistelsen på olika samhälleliga institutioner påverkar barn och ungdomars uppfattningar om och inställningar till det samhälle som de ska växa upp i.

GUNILLA JARLBRO är professor i medie- och kommunikations- vetenskap vid Lunds universitet. Hon forskar bland annat om genus, medier och makt.

MODERATOR

AASE HÖGFELDT är grundare och konstnärlig ledare för LadyBug Festival. En film och kulturfestival med fokus på miljö, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Hon är film- och TV-producent, projektledare, produktionskoordinator

She

Kosovo 2018. Regissör: More Raca. Språk: Albanskt. Undertext: Engelsk. Rekommenderas för ålder: Från 15 år.

En familjs problem stannar inom familjen, säger Zanas bror. Mamman har blivit omplåstrad på sjukhuset och tigande åker familjen därifrån. Hon blir tillsagd att inte prata med polisen. Under bilfärden får syskonen reda på att deras pappa planerar att gifta bort Zana till en okänd man i Tyskland. Nu är det upp till Zana och hennes mamma att ta ett modigt beslut.

Forskare: Gunilla Jarlbro, Lunds universitet

Swatted

Frankrike 2018. Regissör: Ismaël Joffroy Chandoutis. Språk: Franskt. Undertext: Engelsk. Rekommenderas för ålder: Från 15 år.

Live-sändningar av datorspel avbryts abrupt av instormande poliser, beväpnade med automatvapen och tårgas. Fenomenet kallas ”Swatting” inom datorspelscommunity. Hackare ringer upp larmcentralen under falsk identitet och iscensätter att en tragedi pågår för att sedan iaktta hur polisen stormar sovrummet hos den ovetande datorspelare som utsetts till offer. Allt live-sänt över internet. I dokumentären Swatted får vi följa med till USA där fenomenet är ett återkommande problem.

Forskare: Robert Lagerström, KTH

Swêdî

Sverige 2018. Regissör: Sosi Chamoun. Språk: Svenskt, turkiskt. Undertext: Engelsk. Rekommenderas för ålder: Från 15 år.

En kvinna är i affären för att handla mensskydd. Bland hyllorna i affären märker hon att en anställd följer efter henne. En film om fördomar samt att känna någons anklagande blick i nacken.

Forskare: Dawan Raoof, Malmö Universitet

Tom

Sverige 2018. Regissör: Elis Lindsten, Hugo Söderberg. Språk: Svenskt. Undertext: Svensk. Rekommenderas för ålder: Från 15 år.

En sorgsen kille med destruktiva tankar, vaknar upp till en tom värld utan människor. Alla är försvunna och nu är han alldeles ensam. Vinnare av BUFFs kortfilmstävling ”En bättre morgondag” för unga filmskapare.

Forskare: Anna Sofia Rossholm, Stockholms Universitet

Fucking Cola

Nederländerna 2018. Regissör: Sophie van de Pol. Språk: Nederländskt. Undertext: Engelsk. Rekommenderas för ålder: Från 15 år.

17–årige Stef kämpar med sin stamning. På sin farmors kalas vill han själv berätta om sina studier men familjen tar som vanligt orden ur munnen på honom. Denna gång vill Stef inte låta sig tystas.

Forskare: Ida Rosqvist, Lunds universitet

  • Rekommenderas för ålder - från 15 år.

  • Rekommenderad klass -

  • Typ av visning -