Storslam för svensk ungdomsfilm – årets stora vinnare är svensk och tilldelas 125.000 kr i prispengar. Peter Pontikis Bullets tog hem både Svenska Kyrkans pris för bästa ungdomsfilm samt Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm. Huvudrollsinnehavare Tomas Samir vann även vårt skådespelarpris BUFF Nordic Star.

Festivalens stora pristagare kretsar alla kring tema utanförskap:
Unga filmjuryns pris 25.000 kr + Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm 100.000 kr: Bullets
Malmö stads pris för bästa barnfilm 100.000 kr: Neneh Superstar
Region Skånes pris för bästa ungdomsfilm 100.000 kr: Outside. 

Vinnare med svensk distribution – Bullets: Tri Art. Biopremiär 28/4 2023. 

Stort grattis till alla filmer som visats under festivalen.

Malmö stads barnfilmspris – 100 000 kr


Malmö stads barnfilmspris delades ut första gången under BUFF 2000. Priset går till den filmskapare som enligt juryns bedömning bidragit till den bästa barnfilmen. Den vinnande filmen ska vara nyskapande och hålla hög kvalitet.

Motivering: Vinnarfilmen skildrar en karismatisk huvudperson som följer sin passion. I Malmö och över hela världen övervinner unga människor begränsande fördomar för att nå sina mål – den här inspirerande filmen är deras berättelse. Anmärkningsvärda produktionsvärden skapar en färgstark, musikalisk och spännande film och den tonsäkra rollbesättningen av Oumy Bruni Garrel gör karaktären Neneh till en sann superstjärna.

Vinnare: Neneh Superstar. Regi: Ramzi Ben Sliman

Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm
– 100 000 kr


Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.

Motivering

Vår vinnare är en angelägen skildring av en högaktuell samhällsfråga. Filmen är väl iscensatt och väl klippt. Filmen väcker många tankar och diskussioner. Den lämnar oss med en känsla av att vi, som samhälle, måste göra mer.

Vinnare: Bullets. Regi: Peter Pontikis

Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm –  25 000 kr


Unga filmjuryn 2023 åk. 8 på Sofielundskolan i Malmö.

Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm delas ut av en högstadieklass från Malmö och arrangeras av Malmö Kulturskola.

Motivering: 

Filmen var rörande eftersom vi får följa huvudpersonen och se hur hans drömmar förstörs av människor i hans omgivning. Filmen visar också att även om man har ett bra hem, föräldrar och drömmar så kan man ändå hamna i fel kretsar eller gäng på grund av grupptryck. Skådespelarna gjorde ett fenomenalt jobb, speciellt med improvisationen som gjorde att filmen kändes väldigt verklig och underhållande.

Filmen var realistisk och berörde oss djupt, mest för att det är ett vanligt och växande problem i dagens samhälle att unga människor engagerar sig i kriminella gäng. Soundtracket, scenografin, manuset och miljön bidrog också till filmens rörande handling.

Filmen visade oss att vi som samhälle behöver göra mer för att dagens barn ska kunna stoppa denna nedåtgående spiral av våld och krossade drömmar.

Vinnare: Bullets. Regi: Peter Pontikis

Region Skånes kortfilmspris – 100 000 kr


Region Skånes kulturnämnd instiftade priset för bästa barn- eller ungdomskortfilm år 2006 med syftet att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm. Priset premierar den filmskapare som gjort festivalens bästa kortfilm. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.

Motivering: 

En intelligent och lekfull film om passagen mellan barndomen och tonårstiden. Filmen övertygar genom trovärdigt skådespeleri och en träffsäker gestaltning av vardagens utmaningar och längtan efter något mer. 

Juryn imponeras av en genomtänkt komposition av musik, miljö och ett modigt kameraspråk. Med tre färgstarka karaktärer, humor och värme anspelar filmskaparna på klassiska berättelser om vänskap i en film rik på nutida referenser.

Vinnare: Outside  regi: Wouter Keijzer

ECFA-priset


Åtta europeiska barn- och ungdomsfilmer tävlar på BUFF om European Children’s Film Association Award (ECFA). Priset delas ut på flera internationella barn- och ungdomsfilmfestivaler. Vinnaren på BUFF går vidare för att tävla om priset för årets bästa barn- och ungdomsfilm som delas ut i samband med Berlin filmfestival.

Motivering: Huvudpersonen i vår vinnande film är en stark kvinnlig karaktär som förmedlar en komplex känsla av sorg. Istället för att tycka synd om henne beundrar vi hennes styrka och ilska som som förmedlas i långa scener och närbilder som framhäver hennes talang. Precis som att filmen tar oss med ner i havets djup, gräver den också djupare ner i barns känslomässiga konfrontationer med varandra och med sina familjer. Filmen erbjöd oss en full kinematografisk upplevelse där användningen av ljud och ljus skapar en kuslig atmosfär.

Vinnare: Sea Sparkle. Regi: Domien Huyghe

Barnfondens pris för bästa komedi

Barnfondens pris går till en barn- eller ungdomsfilm som ger oss det härligaste skrattet. En film som bidrar till mer barnskratt runt om i världen. En film som låter barn vara barn och som ger skrattet dess förtjänta plats.


Motivering: 

En feel-good-film med ett viktigt och rörande budskap som inger hopp. På ett fint sätt visar filmen hur barn i unga tonår kan må, och bjuder på både glädje och sorg, skratt och tårar. Redan från första scenen kände vi att vi hejade på huvudrollen och vill veta hur det ska gå för henne. En film som kan betyda mycket för många människor.

VinnareDancing Queen. Regi: Aurora Gossé

FOMP-priset – 10 000kr

Delas ut av Föreningen Film- och Mediepedagogik och går till person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. En satsning med en vilja att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.

Motivering: Årets FOMP-pris går till en person som genom hela sitt långa yrkesliv visat på ett outtröttligt engagemang för den animerade filmen och barns skapande. Han har uppfunnit och utvecklat en animationslåda som är ett speciellt didaktiskt verktyg anpassat för barn. Med den har han lärt barn och ungdomar runt om i hela världen filmens språk. Han har också utbildat och inspirerat många vuxna att ta sig an hans pedagogiska verktyg. Årets pristagare är animatören och tv-producenten Erling Ericsson.Vår stipendiat är en person som brinner för film och filmpedagogik och det vill FOMP uppmärksamma!


Vinnare: Erling Ericsson

BUFF Nordic Star

År efter år imponeras vi av fantastiskt starka prestationer av unga skådespelare i filmerna som visas på BUFF. Vi önskar med denna utmärkelse uppmärksamma dessa grymma och inspirerande insatser genom att nominera tre unga skådespelare som har gjort en extra briljant insats och berört publiken

Tomas Samir – Bullets
Stella Leppikorpi – Bubble
Liv Elvira Kippersund Larsson – Dancing Queen

INTERFILM Diploma

Delas ut av Svenska Kyrkan. INTERFILM står för International interchurch film organization, ett nätverk för kyrka och film som Svenska kyrkan är en del av.

VinnareBullets. Regi: Peter Pontikis