Buff filmfestival 21-27 MARS 2020 – 040-30 25 05 info@buff.se

Film i skolan-dagen 2018

Film i skolan-dagen 2018
8 februari, 2018 Buff

Filmpedagogisk inspirationsdag för dig som jobbar eller vill jobba med film i skolan. Årets tema är demokrati, delaktighet och representation.

OBS! Separat anmälan krävs, senast 9 mars på Film i Skånes hemsida

Incheckning 8.30 – 9.00

Program förmiddag – I regi av Svenska Filminstitutet 

Rörlig bild + Måluppfyllelse är lika med sant

Fatima Khayari, projektledare Svenska Filminstitutet visar kortfilmen Turkkiosken och diskuterar kring begreppet rörlig bild- och filmkunnighet.

En bild säger mer än tusen ord

Anna Tornberg, projektledare Statens medieråd presenterar delar ur det demokratistärkande pedagogiska materialet Propaganda och bilders makt samt Könsnormer i bildspråket, som Statens medieråd har tagit fram för skolan.

Delaktighet & representation ur en filmares perspektiv ’

Clara Bodén, regissör, producent och manusförfattare, pratar om behovet av att som ung kunna känna igen sig i de bilder som omger en, samt varför det är viktigt att olika röster från olika miljöer får höras. Clara har bland annat gjort Lgh+bil+allt jag har och äger.

Bilder av den andre

Sanjin Pejkovic är filmforskare vid Linnéuniversitetet och medarbetare på Göteborgs filmfestival samt filmskribent. Genom en filmhistorisk förankring, praktiska filmanalyser och i en dialog med publiken kommer Sanjin Pejkovic diskutera och göra några nedslag som problematiserar och granskar stereotypernas historia på den vita duken.

Program eftermiddag – I regi av Film i Skåne och Föreningen Film- och mediepedagogik 

Välj mellan tre workshops:

Åsa Egnér: Workshop kring människan som berättelse

Berättelsen som ett demokratiskt verktyg som förmedlar hopp och mod. Närvaron som en glänta som öppnar våra sinnen. Åsa Egnér är teaterregissör, präst och VR-utvecklare. Hon ger sin syn på den virtuella teknikens möjligheter och berättar om processen och tekniken för att skapa ett VR-verk.

En annan värld – Sara Cronberg och Charlotte Rodenstedt

Workshop utifrån den kritikerprisade föreställningen En annan värld där animationer, skådespeleri och musik blandas. Ett ensamt barn tecknar en låtsaskompis i en annan värld. Föreställningen är baserad på teckningar som nyanlända flyktingbarn i Malmö tecknat på temat En annan värld.

Erling Ericsson workshop: Bergmans kinematograf

Animatören och tv-producenten Erling Ericsson har lärt många barn och ungdomar runt om i världen
hur de enkelt kan animera. Under BUFF presenterar han sin nya animationslåda, inspirerad av Ingmar Bergmans första upplevelser av film, och berättar om filmens fantastiska möjligheter till kommunikation.

Filmvisning Amatörer

Dagen avslutas med filmvisning av Amatörer regisserad av Gabriela Pichler (klicka dig vidare till filmen för att läsa mer).

Tillval – Upplev Ystad Studio Visitor Center 

När du anmäler dig till Film i skolan-dagen kan du välja till en bussresa med rundvandring i nyöppnade Ystad Studios Visitor Center fredagen den 23 mars kl 8.30–13.00. För mer information se Film i Skånes hemsida.