BUFF Malmö Filmfestival har gjort sitt 39:e år och innehöll 118 filmer från 51 länder. I år gjorde vi comeback på biograferna i Malmö samtidigt som vi visade festivalfilm i hela Sverige på vår plattform BUFFplay.se. Årets prisceremoni sänds live från Rådhuset i Malmö. 

Flykt, politik och krig – två av årets stora vinnarfilmer kretsar kring dessa världspolitiska aktualiteter. Ukrainska/Schweiziska Olga och tyska The Path är vinnare av Svenska Kyrkans pris för bästa ungdomsfilm respektive Malmö Stads Barnfilmspris.

Vinnare med svensk distribution – Franska La Traviata, My Brothers and I, vinnare av Unga filmjuryns pris får svensk distribution av Smörgåsbord Picture House. 

Malmö stads barnfilmspris – 100 000 kr


Malmö stads barnfilmspris delades ut första gången under BUFF 2000. Priset går till den filmskapare som enligt juryns bedömning bidragit till den bästa barnfilmen. Den vinnande filmen ska vara nyskapande och hålla hög kvalitet.

Motivering: En spännande film om motstånd och flykt berättad ur ett barnperspektiv. Där barnen blir utsatta för samma faror som sina föräldrar. Detta är en film om ungt mod och svåra uppoffringar, i en värld där alla vuxna ljuger men av olika skäl. Filmen är välproducerad, har en episk bredd och bjuder på storslagen musik. Juryn ser med förtjusning denna storsatsning på kvalitativ barnfilm. The Path är en film om krig som ändå inger hopp – där en hund får symbolisera livskraft och humor. Filmen utspelar sig i dåtid men har ett mycket aktuellt tema, då mer än 30 miljoner barn är på flykt idag.

Vinnare: The Path, regi: Tobias Wiemann

Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm
– 100 000 kr


Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.
 

MotiveringÅrets vinnarfilm utgör en metaforisk bordtennismatch mellan elitgymnastik och världspolitik. Samvetet och hjärtat finns hemma i Kiev, men tryggheten och EM-biljetten finns i Schweiz. Suggestivt och skarpt bildspråk. En berättelse om hur personlig framgång kan vara meningsfull, medan att finnas till för andra alltid är meningsfullt.Smärtsamt aktuell, men även utan senaste månadens händelser skulle den här fantastiska filmen vara relevant och engagerande.

Vinnare: Olga, regi: Elie Grappe

Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm –  25 000 kr


Unga filmjuryn 2022 åk. 8-9 på Toftanässkolan i Malmö

Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm delas ut av en högstadieklass från Malmö och arrangeras av Malmö Kulturskola.
 Motivering: Filmen berörde oss alla, den tar upp viktiga ämnen såsom kärlek, familj och våld. Den gav oss både skratt och tårar. Filmen handlar om en tonåring som har en passion över något. Många av oss kan relatera till detta och det är en av orsakerna till varför vi valde denna filmen som vinnare. 

En vacker story med fantastiskt skådespel, scenografi, manus och musik. Vi imponerades av det bra skådespelet från huvudkaraktären, trots hans unga ålder. Hans kamp för att följa sina drömmar, trots hans instabila hemmiljö. Detta inspirerade och lämnade hela juryn med ett starkt intryck. 
 

Vinnare: La Traviata, My Brothers and I. Regi: Yohan Manca

ECFA-priset


Åtta europeiska barn- och ungdomsfilmer tävlar på BUFF om European Children’s Film Association Award (ECFA). Priset delas ut på flera internationella barn- och ungdomsfilmfestivaler. Vinnaren på BUFF går vidare för att tävla om priset för årets bästa barn- och ungdomsfilm som delas ut i samband med Berlin filmfestival.

Motivering: The standard of films in our category was very high and although the decision we had to take was a difficult one, it was also ultimately one that we unanimously agreed upon. Our winning film stood out to us for its warmth, charm, humour and tone – displaying a lightness of touch without ever being superficial, and a feel-good film with several important messages for all children and young people. We were also impressed with the complex, believable characters; the combination of realism with whimsical flights of fancy; and most of all a terrific central performance at its heart. We’re delighted to award the ECFA award to How I Learned To Fly. 

Vinnare: Hur jag lär mig flyga, regi: Radivoje Andrić

Region Skånes kortfilmspris – 100 000 kr


Region Skånes kulturnämnd instiftade priset för bästa barn- eller ungdomskortfilm år 2006 med syftet att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm. Priset premierar den filmskapare som gjort festivalens bästa kortfilm. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.

Motivering: En kortfilm om förväntningar, förändringar och modet att vara sig själv. Resultatet blir en välgjord och effektiv berättelse om ett angeläget ämne – som skildras både konsekvent och överraskande. Filmen har ett nyanserat och trovärdigt barnperspektiv med en fantastisk ung skådespelare i huvudrollen.

Vinnare: I am Leo.  regi: Tajo Hurrle

Barnfondens pris för bästa komedi

Barnfondens pris går till en barn- eller ungdomsfilm som ger oss det härligaste skrattet. En film som bidrar till mer barnskratt runt om i världen. En film som låter barn vara barn och som ger skrattet dess förtjänta plats. I vinnarens namn ger Smak Sak 10.000 kronor till Barnfondens akutinsats i Östafrika där flera miljoner barn och familjer drabbats hårt av den långvariga torkan. 


Motivering: Den får oss att kikna av skratt. Den får barn och vuxna att mötas i humorns förtrollade värld där skrattet inte har någon åldersgräns. Mitt i det roliga kaoset finns en skärpa och en beundransvärd känsla för detaljer. En fantasifull, älskvärd och nyfiken film som vi vill se om och om igen. En film som förtjänar en stor publik.

Vinnare: Nöff, Regi: Mascha Halberstad

FOMP-priset – 10 000kr

Delas ut av Föreningen Film- och Mediepedagogik och går till person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. En satsning med en vilja att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.
 

Motivering: Årets stipendiat är en person som varit engagerad i film- och filmpedagogik under större delen av sitt liv. Hon arbetar för att barn och unga ska få skapa sina egna berättelser med filmen som språk. En central del av hennes värv är att hitta sammanhang för deras filmer i allt från filmtävlingar till festivaler. Utöver att arbeta med barn och unga både på skoltid och fritid genomför hon filmfestivaler och bidrar med såväl ett lokalt som internationellt perspektiv.

Vår stipendiat är en person som brinner för film och filmpedagogik och det vill FOMP uppmärksamma!


Vinnare: Marija Ratkovic Vidakovic

INTERFILM Diploma

Delas ut av Svenska Kyrkan. INTERFILM står för International interchurch film organization, ett nätverk för kyrka och film som Svenska kyrkan är en del av.

Vinnare: Vacarme, regi: Neegan Trudel

BUFF Nordic Star

År efter år imponeras vi av fantastiskt starka prestationer av unga skådespelare i filmerna som visas på BUFF. Vi önskar med denna utmärkelse uppmärksamma dessa grymma och inspirerande insatser genom att nominera tre unga skådespelare som har gjort en extra briljant insats och berört publiken

Sigrid Johnson – Comedy Queen
Kristin Erla Petrusdottir – Birta
Storm Exner Fjæstad – S(p)ökarna – Thrillerkvällen