Filmhösten är massiv och premiärerna står som spön i backen – detta trots att en del storfilmer fortfarande skjuter sin sjösättning på framtiden och håller tillbaka den befarade ketchupeffekten av filmpremiärer något. 

Även vår mest intensiva filmtittarperiod står för dörren – filmanmälan fylls på och hösten på BUFF innebär att urvalsprocessen startar. Här nedan hittar du en kort guide till ett par filmtitlar på bio som vi vill slå ett extra slag för. Vi ses.

Tigrar – Premiär 27/8

Som 17-åring blev Martin Bengtsson fotbollsproffs i Inter och flyttade ensam ner till Milano för att leva sin dröm som fotbollsproffs. Men livet i Inters primaveralag kräver sylvassa armbågar och ett psyke av stål.

Tigrar, baserad på Martin Bengtssons självbiografiska bok I skuggan av San Siro, är den andra delen i Ronnie Sandahls filmtrilogi om idrottspsykologi och har biopremiär 27/8. Den första delen var den nervkittlande Borg vs McEnroe från 2017. 

Vi såg Tigrar på Göteborgs Filmfestival där den belönades med festivalens stora pris Dragon Award. Filmen tar oss med på Martins (spelad av Erik Enge) omtumlande resa  – på plan och i sig själv – från pojkdrömmar till sammanbrott.  

Bonusläsning: Läs Ronnie Sandahl samtala med manusförfattaren och regissören Peter Grönlund om Tigrar och HBO-aktuella Björnstad i filmtidskriften FLM: https://flm.nu/2021/06/ronnie-sandahl-allt-blir-tre-ganger-mer-absurt-i-fotbollsvarlden/

Gagarine – Premiär 27/8

Gagarine, en av årets absolut bästa ungdomsfilmer, belönades med Svenska kyrkans pris på BUFF 2021. Och vi vill verkligen tipsa om att se den på stor duk. Bildspråket är detaljerat, vackert och faktiskt helt fenomenalt.  

Gagarine är namnet på ett nedgånget bostadsområde i utkanten av Paris som en gång besöktes av den ryske kosmonauten med samma namn. Där bor Yuri, en tonårskille som drömmer om rymden. När myndigheterna planerar att riva höghusen gör Yuri allt för att hans hem ska få finnas kvar. Inte ens hans närmaste vänner förstår hur långt han är beredd att gå.

Bonus: Se Daniel Lundquist samtala med filmens regissörer Fanny Liatard och Jérémy Trouilh på BUFF 2021. https://vimeo.com/524756758

Barnhemmet

I Kulturnyheterna i P1 25/8 kunde vi höra att den afghanska regissören och manusförfattaren Shahrbanoo Sadat har lyckats ta sig till Frankrike från Kabuls flygplats.
Shahrbanoo Sadat, och hennes filmsvit om Afghanistan, ligger oss varmt om hjärtat. De två första filmerna Wolf and Sheep och Barnhemmet (The Orphanage) är favoriter från BUFF.

När Shahrbanoo skulle besöka BUFF 2020 blev hon, i första vågens Covid-kaos, fast flera månader i först Sverige och sedan Danmark. När vår festival 2020 sköts upp från mars till september hade Shahrbanoo, som tur var, kommit hem igen till sin nyinköpta lägenhet i Kabul. Via en sprakig internetuppkoppling gjorde hon oss sällskap i salongen. Inspelningen av filmsvitens tredje film är nu avbruten, framtiden oviss. Våra tankar är hos Shahr.

Se Julias samtal med Shahr här: https://www.youtube.com/watch?v=WwyARdKuZkY

Barnhemmet (the Orphanage) finns att se via Triart Play: https://triart.se/streama/barnhemmet

Lyssna på inslaget i P1: https://sverigesradio.se/avsnitt/vi-ser-fram-emot-den-svenska-konsthosten

Pinocchio – premiär 27/8

Regissören Matteo Garrone (Gomorra, Tale of Tales) ligger bakom denna välgjorda filmatisering av Carlo Collodis klassiska berättelse om Pinocchio, träpojken som får liv och ger sig ut i världen. Pinocchio brottas med det faktum att han inte är som alla andra. Förutom att vara gjord av trä så saknar han utbildning och sunt förnuft, vilket gör att han lätt fattar dåliga beslut. Om du känner Pinocchio genom Disneys animerade barnfilm från 1940 så är detta något helt annat. En mörk och fantastisk saga med många knasiga karaktärer, utflippade äventyr och oväntade vändningar. Filmen var en av tre filmer som i år nominerades till EFA Young Audience Award, priset för bästa film som delas ut av unga runt om i Europa.