Höstlovsbio är perfekt för att varv ner mellan alla roliga aktiviteter vi hoppas ni har planerat in nu under höstlovsveckan. Här får ni lite tips på filmer som visas på biografer i Malmö och säkerligen i många andra städer.

Lycklig som Lazzaro

Lazzaro är så god att han ibland misstas för att vara lite korkad. I den lilla italienska byn Inviolata arbetar han på en tobaksodling där tiden stått still. Arbetarna är närmast livegna och allt styrs av den grymma markisinnan Alfonsina de Luna. När hennes son Tancredi iscensätter sin egen kidnappning, blir Lazzaro hans vän och bundsförvant. En dramatisk händelse gör att de kommer ifrån varandra, men för Lazzaro är deras vänskapsband så starkt att han kan resa genom tid och rum för att återförenas med Tancredi. Bild och text från Panora.

Från 11 år.


Leave no Trace

Will och hans 13-åriga dotter lever sedan många år ett harmoniskt och isolerat liv i en skogspark utanför Portland tills den dag ett ödesdigert misstag förändrar deras liv. En lokal socialarbetare ser till att pappa och dotter som levt efter egna villkor tas om hand om och de får sysselsättning och skydd. De försöker anpassa sig till sin nya omgivning men ett snabbt beslut tar dem ut på en farlig resa ut i vildmarken på jakt efter frihet. Bild och text från Spegeln.

Från 7 år.


Min granne Totoro

Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. På en av sina promenader i skogen vid huset träffar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen börjar ett underbart äventyr. Bild och text från Spegeln.

Barntillåten


Goliat

Kimmies far Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill göra. Det sociala arvet är dock tungt i släkten Henebro, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider. Bild och text från Panora.

Från 15 år.


Christoffer Robin & Nalle Puh

Christoffer Robin, den lilla pojken som en gång i tiden älskade att ge sig ut på äventyr i Sjumilaskogen, har nu blivit vuxen. Men han känner sig vilsen i vuxenvärlden. Nu måste hans barndomsvänner, Nalle Puh, Nasse, Ior och Tiger, ge sig ut i vår värld för att hjälpa honom hitta tillbaka till den omtänksamme lille pojken som fortfarande finns inom honom. Bild och text från Spegeln.

Från 7 år


Pirret

En dag upptäcker Sara, fem år, att hon kan flyga. Men det visar sig vara en nyckfull egenskap, för det händer bara ibland, när hon känner ett visst ’pirr’ i sig. Saras mamma, som bestört ser dottern sväva, tar genast med henne till sjukhuset för undersökning. En utredning görs för att besvara frågan: vad är egentligen pirret? Bild och text från Panora.

Barntillåten


Flykten Aleppo – Istanbul

Aleppo-Istanbul är en stark berättelse som följer Lena och Meryems flykt från kriget i Syrien. Lena är en 10-årig flicka som förlorar hela sin familj i kriget. Hon blir tvungen att fly till Turkiet med sin nyfödda lillasyster och grannen Meryem, tillsammans med andra flyktingar. Lena vill återvända hem medan Meryems dröm är att nå Europa. Bild och text från Panora.

Från 15 år.


Halvdan Viking

Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn med smeden Björn efter att hans pappa gett sig av på plundringsfärd. Men Halvdan är ingen ”riktig” viking. Han haltar, har dåligt självförtroende och saknar en vän. I närheten av Östbyn ligger Västbyn. De båda byarna har legat i fejd med varandra så länge man kan minnas och det är förbjudet att befinna sig på fel sida av älven som delar de två byarna. En dag i skogen möter Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid. Men har de tillräckligt med mod och list för att göra det som krävs utan att ta till vapen? Bild och text från Panora.

Från 7 år


Sagoland

Fantasifullt och filosofiskt för de minsta med de tre filmerna Månulvarna, Roboten och Valen och Sigrid och Natten. Filmerna avhandlar stora känslor och etiska dilemman – sorg och försoning, att osjälviskt rädda djur och natur, utsätta sig för vatten fast man är en robot och att längta bort och kanske hitta hem på kuppen. Bild och text från Panora.

Barntillåten 


Rekonstruktion Utøya

Rakel, Mohammed, Jenny och Torje överlevde en av vår tids mest omfattande och brutala terrorattacker. Nu samlas de i en tom filmstudio i Nordnorge. Där ska de under två veckor, tillsammans med tolv andra ungdomar, återvända till 22 juli 2011. Dagen då ett fascistiskt korståg mot det öppna, mångkulturella och demokratiska samhället tog 69 liv. De fyra överlevarna återskapar smärtsamma, ångestladdade minnen för att de är övertygade om att det är viktigt. För dem själva, för oss andra, för samtiden, för framtiden. Bild och text från Spegeln.

Från 11 år


Mary och häxans blomma 

Mary är en vanlig flicka som tillbringar sommarlovets sista dagar hos en äldre släkting på landet. Uttråkad följer hon efter en katt som leder henne djupt in i skogen. Där finner hon en kvast fastvuxen i ett gammalt förvridet träd och blå lysande blommor vid trädets fot. När hon plockar en av blommorna flyger plötsligt kvasten iväg med henne och katten till en mystisk färgglad stad ovan molnen. Där hamnar Mary på Endor College, en skola för häxor. Skolans rektor blir övertygad om att Mary är en extra kraftfull häxa och hon får börja studera för den märkliga Doktor Dee, som är mästare på förvandlingsmagi. Men Endor College är inte så bra som hon trott och Dr Dee är ingen mästare på magi. Mary måste riskera sitt liv och vara smart och modig för att ställa allt till rätta igen. Bild och text från Panora.

Från 7 år


Ensamma i rymden

ALONE IN SPACE är en äventyrlig, varm och rolig historia som inte duckar för de stora frågorna om liv och död – ett episkt rymdäventyr för hela familjen, om två syskon som utmanar sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording. Filmen är baserad på pjäsen ”Vial”, skriven av Henrik Ståhl. Bild och text från Panora.

Från 7 år


Kikis expressbud 

När fullmånen står som högst och den unga häxan Kiki fyller 13 år är det traditionsenligt dags för häxpraktik. För att bli en fullfjädrad häxa måste hon tillbringa ett år i en främmande stad och tillsammans med sin bästa vän, den kvicktänkte katten Jiji slår hon sig ned i en stor stad vid havet. Kiki har ännu inte funnit sin speciella häxförmåga men bestämmer sig för att starta en budfirma – för flyga kan hon! Men att anpassa sig till en ny omgivning är inte alltid det lättaste och för att utvecklas som häxa räcker det inte med att kunna flyga… Bild och text från Panora.

Barntillåten