Resan till fjäderkungen rike är inte bara den första animerade 3D filmen som producerats i Europa utan var även först ut på BUFF-veckan.

Vi fick ett kort samtal med regissören Esben Toft Jacobsen och producenten Petter Lindblad strax efter filmvisningen. Ett samtal om att bryta regler, Hayao Miyazaki, grekisk mytologi och vems som är vems favoritkaraktär.

Esben menar att idéen med filmen är att berätta en saga som handlar om någonting viktigt. Det finns en lång tradition i skandinavisk kultur att berätta sagor med en viktig underton, en av Esbens största inspirationer är förstås Astrid Lindgren som han menar verkligen är en mästare på detta. Men Esben tycker även att där finns en frihet då du berättar en animerad saga med djur, man kan ta ut svängarna och skapa en fantastisk sagovärld där allt kan hända.

Resan till Fjäderkungensrike är en historia om att göra det omöjliga, för att man inte vet att det är omöjligt. Vi kommer in på ett samtal om att bryta reglerna och Esben menar att barn inte känner till regler på samma sätt som vuxna. Johan, den lilla kaninungen som är filmens huvudkaraktär bryter reglerna för att han inte vet vad de är. Vilket är fantastiskt för på så sätt får han träffa sin mamma som blivit bortförd av Fjäderkungen. Men sedan finns där så klart regler, vad du kan och inte kan göra. Å andra sidan menar Esben att det är viktigt att ifrågasätta dessa regler.

– Du bör definitivt testa gränserna som barn! Det är på så sätt du hittar din plats i världen, vad du kan och inte kan göra.

Petter instämmer och menar att där finns något särskilt att alla karaktärerna är så olika.

– Något jag verkligen gillar med filmen är kontrasten mellan de olika karaktärerna, vi har fjäderkungen som är väldigt strikt med att följa reglerna och å andra sidan Bill som inte bryr sig om reglerna överhuvudtaget! Och i slutändan behöver de trots allt följa reglerna och samarbeta.

Filmens karaktärer är väldigt olika och där finns egentligen ingen som är ond eller god. Esben menar att filmen på så sätt speglar verkligheten.

– Om du betraktar världen upptäcker du att där finns ingen som verkligen är ond eller god, man gör vad man tror gynnar mig själv eller andra i sin omgivning, i sina egna ögon är alla ”the good guy”.

Förutom Astrid Lindgren inspireras Esben av Miyazakis filmer, som har något drömskt och fantasifullt över sig men också grekisk mytologi.

– Jag får egentligen inspiration från all kultur, en hel del från skandinaviska sagor, men så uppskattar jag även Pixar, hur deras karaktärer har riktiga känslor och baseras på karaktärer i den riktiga världen. Så min inspiration kommer egentligen från hela världen. Jag har en tanke att Europa ligger i mitten, så när till exempel Ryska filmer görs på ett visst sätt, likaså Amerikanska och Japanska, kan vi i Europa mixa till det.

Det som är så spännande med mytologi och kultur är att det finns överallt, något Esben verkligen lade märke till.

– Till en början planerade vi inte att inspireras av något särskilt till den här filmen, men så fort vi kom på en riktigt stark karaktär och sedan började undersöka mer om karaktären och googla kring den, till exempel fjäderkungen, visade det sig ofta att det verkade tillhöra någon form av kultur någonstans!

Det är verkligen en film där karaktärerna står i centrum, inte bara är de vackert tecknade de har också specifika karaktärsdrag. De är som skräddarsydda för skådespelarna som gör rösterna och som har satt sin egen prägel på karaktärerna. Både Esben och Petter är väldigt nöjda med skådespelarnas insatser.

– Leif Andrée (som spelar Bill) var fantastisk, så fort han klev in visste vi att han är perfekt för det här!

Menar Esben, Petter nickar och instämmer entusiastiskt.

– Ja! Leif Andrée gör ett fantastisk jobb och Bill är en sådan rolig, helvild karaktär, och jag gillar verkligen honom.

Lennart Jähkel gör en underbar porträttering av Fjäderkungen och Sissela Kyle passar perfekt för Kaptenen. Men Esbens favoritkaraktär är ändå Johan och skådespelaren Edvin Ryding ger Johan liv.

Esben beskriver hur han i vanliga fall ritar och utvecklar karaktärerna flera månader men när den första teckningen av Johan hade gjorts, var det bara han.

– Johan var så stark redan efter första teckningen, så mycket av historien baseras egentligen utifrån Johan-karaktären, det är hans äventyr.

Att filmen blev till en 3D film beror också på att när de gjorde en testversion av Johan i 3D, kom karaktären till liv på ett helt annat sätt.

På frågan vad de vill att man som publik ska ta med sig, vill Esben att man ska tänka på att umgås med varandra. I en tid där alla verkar så upptagna, mobiltelefonen flyger fram var och varannan minut, är det viktigt att ta vara på varandra.

Filmen har biopremiär den 21a mars.

Emelie Svensson
BUFF-reporter